Ивайло Попов: Станциите за мониторинг на въздуха в София не са поставени правилно

0
Качеството на въздуха в столицата: Напредък с фините прахови частици, тревога за азотния диоксид
Качеството на въздуха в столицата: Напредък с фините прахови частици, тревога за азотния диоксид

Качеството на въздуха в столицата: Напредък с фините прахови частици, тревога за азотния диоксид

Замърсяването на въздуха продължава да бъде сериозен проблем за столицата и страната, въпреки наблюдаваните подобрения през последните години. Експертите отчитат прогрес в борбата с фините прахови частици, но предупреждават за влошаване на ситуацията с азотния диоксид.

Здравни рискове от замърсения въздух

Мръсният въздух може да причини редица здравословни проблеми, включително затруднено дишане, алергии, астма и други белодробни заболявания. Тези рискове за здравето на гражданите подчертават важността на продължаващите усилия за подобряване качеството на въздуха.

Тенденции в качеството на въздуха

Според Министерството на околната среда и водите, през последните три години не са регистрирани превишения на средногодишните норми за замърсяване на територията на цялата страна. Това показва положителна тенденция в борбата със замърсяването на въздуха.

Експертно мнение

Ивайло Попов, част от екип "Въздух за Земята", коментира ситуацията в ефира на предаването "Социална мрежа" по NOVA:

"Това се прогнозира трудно, да не кажа невъзможно. Какъв въздух ще дишаме, зависи от две неща. Едното е колко замърсители имаме в околната среда, а другото - когато става въпрос за зимата – какви ще бъдат метеорологичните условия - наличие на инверсии и безветрие. Може да кажем, че по отношение на фините прахови частици имаме макар и много бавно подобрение, особено когато гледаме средногодишните концентрации. Относно азотния диоксид имаме влошаване на ситуацията", поясни той.

Проблеми с мониторинга на въздуха в София

Попов изрази загриженост относно разположението на пунктовете за мониторинг на въздуха в столицата:

"Не отговарят на критерия да са на до 10 метра от бордюра на пътното платно. Ние замерваме и непосредствено до официалните станции, за да направим сравнение. На „Орлов мост", „Александър Малинов" и Сточна гара стойностите са над нормата", каза още Попов.

Експертът подчерта, че двата основни пункта за мониторинг в София - в квартал "Павлово" и в "Младост", не са разположени оптимално за точно измерване на замърсяването.

Бъдещи предизвикателства

Въпреки отбелязания напредък, борбата за чист въздух в София и страната продължава. Необходими са допълнителни усилия за справяне със замърсяването от азотен диоксид и за по-прецизен мониторинг на качеството на въздуха в градските райони.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    София,София та София
    Ами в Русе как е,в Русе как е питам,Аз? Я Русе няма ли го на картата?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари