Истината зад официалните данни за замърсяването на въдуха

2
Манипулации с измервателните станции
Манипулации с измервателните станции Снимка: БГНЕС

Манипулации с измервателните станции

България продължава да се бори с проблема на замърсяването на въздуха, като редица градове в страната остават сред най-замърсените в Европейския съюз. Въпреки опитите на властите да представят ситуацията в по-добра светлина, реалността остава тревожна, пише Сега.

През последните години се наблюдава тенденция за преместване на станциите за измерване на качеството на въздуха от най-замърсените места към по-чисти зони. Това създава изкуствено впечатление за подобрение на ситуацията, без да отразява реалното състояние на въздуха, който гражданите дишат ежедневно.

Екологичното сдружение "За Земята" разкри доклад на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), потвърждаващ, че някои измервателни станции не отговарят на европейските изисквания за разположение. Министерството първоначално отрече тези твърдения, но по-късно призна необходимостта от преразглеждане на местоположението на станциите.

Проблеми с мониторинга

Националната система за мониторинг на въздуха, управлявана от Изпълнителната агенция по околна среда, разполага с 48 пункта, които не покриват дори всички областни градове. Особено проблематично е измерването на фини прахови частици (ФПЧ2.5), които са изключително опасни за здравето, но рядко се включват в ежедневните бюлетини.

Градове в риск

Въпреки манипулациите с данните, редица български градове продължават да фигурират сред най-замърсените в ЕС. Според Европейската агенция по околна среда, Стара Загора, Перник, Пловдив, Русе и Велико Търново са сред населените места с най-лошо качество на въздуха.

Неефективни мерки за подобрение

Програмите за намаляване на замърсяването, разработени под натиска на Европейската комисия, често остават само на хартия. Примери за това са:

  • Рядко прилаганият безплатен градски транспорт в дни с високо замърсяване в София
  • Неефективни велоалеи, които допълнително затрудняват трафика
  • Отложеното въвеждане на нискоемисионни зони

Проблеми с големите замърсители

Контролът върху големите промишлени замърсители остава недостатъчен. Случаи като скорошното замърсяване на Перник от площадка на ТЕЦ "Република" и продължаващите проблеми в Русе, Разград, Бобов дол и Гълъбово показват необходимостта от по-строги мерки и ефективен контрол.

Нови европейски изисквания

Наскоро приетата нова директива на ЕС за качеството на атмосферния въздух предвижда по-строги граници за замърсителите и увеличаване на точките за вземане на проби в градовете. Това поставя нови предизвикателства пред българските власти за подобряване на мониторинга и ефективното справяне със замърсяването на въздуха.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    4444
    Тъпанари. Русе е ежедневно обгазяван, а малоумниците са изненадани. Журналистиката ни е като политиката. Гола вода.
  • 1
    1
    русенец
    Бах мааму! Риали?! Разве это так?:) Открихте Хамериката, колумбовци! Аман от идиоти в тая опоскана държавица, аман от пенчовци!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари