Адвокат: Хората трябва да бъдат известявани, ако въздухът навън е мръсен

1
Защо измервателните станции показват разминаващи се данни и как това влияе на здравето ни
Защо измервателните станции показват разминаващи се данни и как това влияе на здравето ни Видео: NOVA

Защо измервателните станции показват разминаващи се данни и как това влияе на здравето ни

Замърсяването на въздуха и неговото влияние върху здравето на гражданите е тема, която предизвиква сериозна загриженост. В предаването "Здравей, България" пулмологът доктор София Ангелова и адвокат Михаил Екимджиев обсъдиха проблема с качеството на атмосферния въздух и правата на гражданите при превишаване на допустимите норми.

Съществуват опасения относно достоверността на данните от измервателните станции. Докато устройствата, разположени на натоварени булеварди и критични точки, отчитат средно 150 дни годишно с наднормено замърсяване, тези в по-отдалечени райони показват само около 34 дни с превишени стойности.

Адвокат Екимджиев изрази своето безпокойство относно потенциалното изкривяване на данните от властите: "Властите, изкривявайки тези данни, ни лишиха от възможност за самозащита. Хората трябва да бъдат известявани, ако има превишаване на нормите, за да затворят прозорците, да излизат с маски, да не извеждат малки деца навън или болни възрастни."

Юристът подчерта, че преди 13 години е постигнат безпрецедентен успех чрез колективен иск срещу община Пловдив заради мръсния въздух. Въпреки това, той отбеляза липсата на юридически механизъм, който да задължи общините да инсталират измервателни станции на местата с най-високо ниво на замърсяване.

Доктор Ангелова, от своя страна, акцентира върху здравните последици от излагането на фини прахови частици. Според нея, пациентите с белодробни заболявания са най-многобройната група в България. "Статистиката сочи, че двата основни фактора са тютюнопушенето и мръсният въздух", подчерта лекарката. Тя се съгласи с мнението на адвокат Екимджиев относно необходимостта от своевременно информиране на гражданите с цел предпазване от потенциалните опасности.

Проблемът с качеството на въздуха изисква комплексен подход, включващ подобряване на системите за мониторинг, навременно информиране на обществеността и предприемане на ефективни мерки за намаляване на замърсяването. Това би допринесло значително за подобряване на общественото здраве и качеството на живот в градските райони.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари