6.2 по Рихтер разтърси крайбрежието на Коста Рика

0

Трусът бе усетен и в съседна Никарагуа

Силно земетресение разтърси крайбрежието на Коста Рика.

Земетресение с магнитуд 6.2 по Рихтер разтърси района край бреговете на Коста Рика в събота, 12 октомври 2024 година. Според данни на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център (EMSC), трусът е регистриран в 17:43 часа по координирано универсално време (UTC).

Локация и дълбочина на труса

Епицентърът на земетресението е локализиран на координати 10.544 градуса северна ширина и 86.125 градуса западна дължина. Сеизмолозите отчитат, че хипоцентърът на труса се намира на дълбочина от 19 километра под морското равнище.

Засегнати населени места

Трусът е усетен в няколко населени места в региона. Най-близките градове до епицентъра са:

  • Масая, Никарагуа - на 159 километра северно от епицентъра;
  • Сардинал, Коста Рика - на 52 километра източно от епицентъра.

Мониторинг и оценка на въздействието

Геоложката служба на САЩ (USGS) активно следи ситуацията, като част от своята мисия за мониторинг и докладване на земетресения. USGS извършва оценка на въздействието и опасностите, свързани със земетресението, както и провежда целенасочени изследвания върху причините и ефектите от сеизмичната активност.

Тези дейности са част от по-широката Национална програма за намаляване на опасностите от земетресения (NEHRP), която е партньорство между четири агенции, създадено от Конгреса на САЩ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари