Икономисти: Поскъпването на кравето масло е логично

0
Експерти прогнозират продължаващ ръст в цените на млечните продукти
Експерти прогнозират продължаващ ръст в цените на млечните продукти

Експерти прогнозират продължаващ ръст в цените на млечните продукти

Икономисти обясняват причините за поскъпването на маслото и млякото.

Цените на маслото и млякото бележат ръст, а причините за това са комплексни и свързани с редица фактори на пазара. Темата бе обсъдена подробно в сутрешния блок "Твоят ден" по NOVA News, където своето експертно мнение споделиха икономистите Преслав Райков и доцент Щерьо Ножаров.

Икономически обоснованото поскъпване на маслото

Преслав Райков обясни логиката зад увеличението на цената на маслото: "Поскъпването на маслото е изключително логично и икономически обосновано. Дължи се основно на това, че самият продукт през предходните 3-4 години поевтиняваше. Но в един момент маржът от производството на масло, от преработката на мляко към масло – стана нерентабилна за производителите."

Според експерта, производителите са били принудени да пренасочат производството си към други млечни продукти, които осигуряват по-добра печалба, като кашкавал и сирене. Това съвпадна с глобалната тенденция на намалено производство на мляко.

Динамика на пазара и алтернативни употреби на млякото

Райков подчерта, че наблюдаваната тенденция е нормална и икономически обоснована, като сравни ситуацията с тази при петрола, където от една суровина се получават множество субпродукти. "Къде производителите насочват маржа се решава от пазара", добави той.

Доцент Щерьо Ножаров допълни анализа, акцентирайки върху разнообразните възможности за използване на млякото: "Млякото има множество алтернативни употреби за най-различни продукти. Алтернативното му използване се насочва там, където потенциалната печалба е най-голяма."

Влияние на цените на фуражите

Ножаров обърна внимание и на друг важен фактор, влияещ върху цените на млечните продукти: "Това, което аз бих добавил е, че цените на фуражите също скачат. Те ще продължат да растат. Това е важно за производството на мляко. Оттам нататък е важно и за цената на всички продукти, които се произвеждат с мляко".

Експертите подчертават, че комбинацията от всички тези фактори води до наблюдавания ръст в цените на маслото и млякото, като се очаква тенденцията да продължи и в бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Българин
    До 2 - да,напълно си прав,причината е точно УСраинската помия,която незнайно защо минава за мляко. Затова е жизнено важно да изхвърлим на боклука всички бандеронацистки партийки на предстоящите избори
  • 4
    1
    Логика Борисова
    Kaк няма да е логично поскъпването като се внася украинско радиоактивно и замърсено прясно мляко в България?!? Благодарение на политиката на служебното правителство, изцяло овладяно от мафията ГЕРБ?! Айде 26% вървете пак за тях дайте вота си, глупаци!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари