Владимир Иванов: Цените на основните стоки се запазват

0
Захарта с 17% по-евтина, докато млечните продукти показват разнопосочни тенденции
Захарта с 17% по-евтина, докато млечните продукти показват разнопосочни тенденции

Захарта с 17% по-евтина, докато млечните продукти показват разнопосочни тенденции

В края на летния сезон българският пазар на основни стоки демонстрира завидна стабилност, според последния анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Въпреки лекото повишение на индекса, измерван от комисията, общата картина остава непроменена, без значителни ценови колебания.

Владимир Иванов, председател на ДКСБТ, коментира ситуацията: "Наблюдаваме нормална за сезона тенденция в изменението на цените на основните стоки в края на лятото. Макар че индексът отбелязва лек ръст през настоящата седмица, пазарът като цяло запазва своята стабилност".

При сравнение на годишна база се очертават интересни тенденции в различните продуктови категории. Млечните продукти показват разнопосочно движение - кашкавалът и сиренето са поевтинели с 2% до 3%, докато маслото, киселото и прясното мляко са поскъпнали с 4% спрямо септември 2023 година.

Особено внимание заслужава драстичният спад в цената на захарта, която е със 17% по-евтина в сравнение със същия период миналата година. Това значително намаление може да се отрази положително на потребителите и хранително-вкусовата промишленост. Брашното, олиото и яйцата също демонстрират по-благоприятни за купувачите цени, с понижение между 6% и 7%.

Интересен парадокс се наблюдава при зеленчуците. Въпреки продължителната суша и по-ниските добиви, отчетени от производителите, някои зеленчуци регистрират спад в цените. Владимир Иванов обясни този феномен с известно закъснение в реакцията на пазара спрямо намалената продукция: "Очакваме пазарът да реагира по-късно на по-слабата продукция у нас", допълни той.

Зърнопроизводството в България се сблъсква със сериозни предизвикателства на международния пазар. Владимир Иванов изрази загриженост относно конкурентоспособността на българската пшеница в контекста на огромния експортен потенциал на Русия, който се очаква да надхвърли 60 милиона тона. "Тази ситуация оказва сериозен натиск върху цената на българското зърно. Скептичен съм относно възможността за повишаване на цените на зърното по борсите, особено в Черноморския регион", коментира пред БНР председателят на ДКСБТ.

В лозаро-винарския сектор се наблюдава различна динамика. Драстично по-ниските добиви на грозде в страната са довели до чувствително повишение на цените. Това може да се отрази на крайната цена на виното и другите продукти от грозде, което би могло да повлияе на потребителското търсене в този сегмент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари