Пламен Димитров: Ценовите равнища у нас остават много високи

0
Президентът на КНСБ призовава за съставяне на редовно правителство
Президентът на КНСБ призовава за съставяне на редовно правителство

Няма оправдание за високите цени на млечните продукти у нас

КНСБ отчита значително забавяне на инфлацията и анализира ценовите нива в страната.

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) отчита съществено намаление в ръста на издръжката на живот за работещите българи през последната година. Президентът на КНСБ - Пламен Димитров представи в ефира на NOVA актуален анализ на икономическата ситуация в страната.

Драстично понижение в разходите за издръжка

Според данните, увеличението в издръжката на живот за самостоятелно живеещ работещ човек е около 27 лева за последната година. За сравнение, в периода септември 2022 - септември 2023 година този ръст е надхвърлял 100 лева, което показва близо четирикратно намаление на годишна база.

"В същото време обаче ценовите равнища остават много високи. Това, което правим като постоянно сравнение между шест държави – няколко от Източна Европа и от Западна Европа, показва продължаващи аномалии. Няма причина за пореден път вече няколко години подред цените на прясното мляко и кравето сирене да са най-високи в България", заяви Димитров.

Визия за Бюджет 2025 и минимална работна заплата

Синдикалната организация планира да представи своята визия за Бюджет 2025 на предстояща научна конференция. Относно опасенията на бизнеса, президентът на КНСБ изтъкна: "Притесненията, които бяха изразени от бизнеса не се подкрепят от никакви данни. Ръстовете на минималната работна заплата за последните 3 години са в размер на 43%, обаче в нашите преки конкуренти ръстовете минават 50-60% за същия период."

Призив за политическа стабилност

Пламен Димитров изрази загриженост относно политическата ситуация в страната: "Нужно е редовно правителство. Разтревожен съм, защото ако и този път политиците не успеят да сглобят редовно правителство, ще има драматичен отлив от гласуване въобще – да падне под 10% избирателната активност."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Защо Ленчето не прави нищо днес?
- Тя замества шефа тази седмица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари