Откриха златно съкровище при разкопките в средновековния град Червен

11

Археолозите се натъкнаха на впечатляваща колекция от над 400 артефакта

Археолози разкриват нови тайни от средновековния град Червен.

Археологическият сезон в средновековния град Червен приключи с впечатляващи открития, хвърлящи светлина върху отбранителната система и ежедневния живот на древните обитатели. Екипът от специалисти, ръководен от Светлана Великова от Регионален исторически музей - Русе, съсредоточи усилията си върху проучването на Междинната крепостна стена на западния хълм на Червенския скален рид.

Разкрити 50 метра от древната крепостна стена

В рамките на месец и половина, през септември и октомври, археолозите успяха да разкрият общо 50 метра от крепостната стена. Съоръжението, с ширина между 2,00 и 2,40 метра, е изградено от ломени камъни на калова спойка. Историческите данни сочат, че укреплението е издигнато в края на 14-ти - началото на 15-ти век, непосредствено след установяването на османска власт над средновековна България.

Богата колекция от над 400 артефакта

Археологическият екип се натъкна на впечатляваща колекция от над 400 артефакта. Сред най-значимите находки се откроява златна перпера на никейския император Йоан Трети Дука Ватаци, управлявал от 1222 до 1254 година. Открити са също повече от 10 сребърни монети, включително емисии на цар Иван Шишман, султан Баязид Първи и емир Сюлейман Челеби.

Уникални накити и предмети от бита

В едно от помещенията северно от Междинната крепостна стена археолозите попаднаха на два сребърни наушника с позлата, запазени в изключително добро състояние. Разкрити са и множество метални предмети, свързани с ежедневието на средновековните обитатели - обков, кухненски ножове и крепежни елементи. Отбранителният характер на съоръжението се потвърждава от намерените върхове на стрели и халки от ризница.

Мистериозен керамичен фрагмент

Сред многобройните керамични находки особен интерес предизвиква фрагмент от устието на съд, оформен като лице на същество с митичен произход. Този артефакт подчертава богатата духовна култура на средновековните обитатели на Червен.

Международен екип от специалисти

Разкопките са осъществени от екип, включващ специалисти от Русенския музей, Сливен и Павликени, както и докторанти и студенти от водещи български университети - Софийски университет "Свети Климент Охридски", Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", Великотърновски университет "Свети свети Кирил и Методий" и Русенски университет "Ангел Кънчев". Научен консултант на проекта е доцент доктор Деян Рабовянов от Националния археологически институт с музей - БАН, Филиал Велико Търново.

Археологическата кампания е финансирана чрез спечелен проект по Програмата за теренни археологически проучвания и теренна консервация на Министерство на културата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари