България и Япония обединяват сили в научните изследвания на киселото мляко

0

“Ел Би Булгарикум“ и „Мейджи“ създават съвместна научноизследователска лаборатория на световно ниво в България

България и Япония обединяват сили в научните изследвания на киселото мляко.

На официална церемония в София бе положено началото на нова ера в изследването на българското кисело мляко. „Ел Би Булгарикум" и японската корпорация „Мейджи" подписаха 10-годишен договор за стратегическо партньорство, който ще доведе до създаването на съвместна научноизследователска лаборатория от световна класа в България.

Цели на новата лаборатория

Основната мисия на този научен център ще бъде задълбоченото проучване на полезните съставки в българската закваска. Учените ще се стремят да открият нови научни доказателства за благотворното влияние на българското кисело мляко върху човешкото здраве.

Официални лица на церемонията

Събитието бе уважено от високопоставени представители на двете страни:

  • Д-р Петко Николов, министър на икономиката и индустрията на България
  • Н. Пр. Хисаши Мичигами, посланик на Япония в България
  • Живко Живков, изпълнителен директор на „Ел Би Булгарикум"
  • Шигеру Танигучи, управляващ изпълнителен директор по научна и развойна дейност и член на борда на „Мейджи"

Фокус на научните изследвания

Специално внимание ще бъде отделено на бактериалните видове Lactobacilus bulgaricus и Streptococcus thermophilius. Тези микроорганизми, изолирани на територията на България, са уникално национално богатство и изключителна собственост на страната.

Очаквания за бъдещето

Министър Николов подчерта значимостта на това партньорство: "Днес е важен ден за двустранните българо-японски отношения. Създаваме нещо, което ще остане в историята. Очакваме съвместният научен център на „Ел Би Булгарикум" и „Мейджи" да се превърне в основа за създаване на изключително ценни иновации за човешкото здраве."

Дългогодишно партньорство

Сътрудничеството между „Ел Би Булгарикум" и „Мейджи" има над 50-годишна история. Благодарение на това партньорство, в Япония от десетилетия се произвежда кисело мляко с българска закваска по лиценз на българската компания.

Живко Живков, изпълнителен директор на „Ел Би Булгарикум", изрази своето удовлетворение от постигнатото споразумение: "Това е значима стъпка напред не само за нашата компания, но и за българската млечна индустрия, която ще продължи да се утвърждава на международните пазари."

Японски експертиза в България

Шигеру Танигучи от „Мейджи" обяви, че компанията ще изпрати своите най-добри изследователи в България, за да работят в новата лаборатория.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари