Димитър Лилков: Явно сме станали богата държава, че да можем да забравим за парите по ПВУ

0
Експертът опровергава митове за масови злоупотреби с евросредства
Експертът опровергава митове за масови злоупотреби с евросредства

България рискува да изгуби милиарди по Плана за възстановяване и устойчивост

Димитър Лилков, изследовател в "Мартенс", изрази загриженост относно риска България да пропусне значителни европейски средства по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в интервю за предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Неизпълнени ангажименти застрашават финансирането

Лилков подчерта, че България е поела конкретни ангажименти при договарянето на средствата по ПВУ, но не работи активно по изпълнението им. Той иронично отбеляза: "Явно сме станали богата държава, че да можем да забравим тези пари", намеквайки за нехайното отношение към възможността за финансиране.

Опровергаване на митове за злоупотреби

Изследователят от "Мартенс" категорично отхвърли широко разпространените опасения, че европейските средства няма да достигнат до гражданите поради злоупотреби. Той призна, че случаи на нередности съществуват, но подчерта, че те са минимален процент от общото финансиране.

"Злоупотреби с европейски средства са факт. Има институции, български и европейски, които се занимават с тези въпроси. За един определен процент от тези пари със сигурност е имало проблеми, но той е минимален", заяви Лилков.

Критика към политическата култура

Димитър Лилков остро разкритикува разпространението на негативни нагласи към европейското финансиране. Той определи като "несериозно" и показателно за "слаба политическа култура" твърденията, че милиардите евро, предназначени за подобряване качеството на живот на българските граждани, са безполезни или ще бъдат присвоени.

"Несериозно е да се говори, че суми от няколко милиарда евро, които отиват за смислени неща и за подобряване качеството на живот на нашите граждани, са безполезни или ще изтекат в нечии джобове. Това е слаба политическа култура", категоричен бе експертът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Не, не и не!
    Чакай сега, аз на някой си Димитър Лилков ли да вярвам или на себе си? Една стотинка от тия европейски средства не е стигнала до мен в годините! Всичко е изсмукано и разпределено още преди да бъде одобрено дори! Не, аз като гражданин на тази република не искам тия пари! Знам, че ще бъдат откраднати и ще укрепят още и още мафията и олигархията! НЕ!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари