Русенци наблюдаваха космическо явление, което ще се повтори след 80 века

0
Астрономи и любители станаха свидетели на ярка комета над България
Астрономи и любители станаха свидетели на ярка комета над България Снимка: Facebook / Stoil Kalev

Астрономи и любители станаха свидетели на ярка комета над България

Астрономическо събитие, което няма да се повтори в следващите 8000 години, привлече погледите на любителите на звездното небе в България. Кометата A3 Tsuchinshan-ATLAS премина над страната и беше наблюдавана и от русенци.

Понеделник вечерта беше последната възможност за жителите на страната да зърнат това изключително небесно тяло.

Най-близка точка до Земята

Вечерта на 12 октомври 2023 година беше от изключително значение за астрономите и любителите на космически явления. Именно тогава кометата A3 Tsuchinshan-ATLAS достигна най-близката си точка до нашата планета, намирайки се на приблизително 70 милиона километра от Земята. Това разстояние, макар и огромно по земни мерки, позволи на наблюдателите да се насладят на рядката гледка с невъоръжено око или с помощта на телескопи.

Интерес сред обществеността

Рядкото явление предизвика голям интерес сред българите. Много ентусиасти насочиха поглед към нощното небе, въоръжени с камери и телескопи, за да уловят този уникален момент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари