Рядка комета ще озари небето над България тази нощ

1
Българските астрономи дават съвети за успешно наблюдение на кометата
Българските астрономи дават съвети за успешно наблюдение на кометата Снимка: Асен Игнатов / Архив

Пенчо Маркишки сподели, че ориентир ще бъде планетата Венера

Рядка комета ще озари небето над България тази нощ.

Жителите на България ще имат уникалната възможност да наблюдават изключително ярка комета, преминаваща близо до Земята през октомври 2024 година. Небесното тяло, известно като C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), привлича вниманието на астрономи по целия свят със своята необичайна яркост.

Откриване и траектория на кометата

Кометата C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) бе открита в началото на 2023 година, предизвиквайки вълна от вълнение сред астрономическата общност. Прогнозите сочат, че тя ще достигне впечатляваща яркост към края на лятото и през есента на 2024 година.

На 27 септември 2024 година кометата премина през своя перихелий - точката от орбитата ѝ, която е най-близо до Слънцето, на разстояние 58,4 милиона километра от нашата звезда. Сега небесното тяло се приближава към Земята и ще достигне най-близката си точка на 12 октомври 2024 година, когато ще бъде на 70,61 милиона километра от нашата планета.

Наблюдение на кометата от България

Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българската академия на науките и катедра "Астрономия" на Физическия факултет на Софийски университет "Свети Климент Охридски", сподели ценна информация за наблюдението на кометата пред Българската телеграфна агенция.

"От 12 октомври кометата ще започне да се наблюдава съвсем ниско над западния хоризонт и за кратко, веднага след свечеряване, около 20:00 часа за района на София", обясни Маркишки. Той добави, че в този момент кометата ще се намира в съзвездието Дева.

Съвети за успешно наблюдение

За успешно наблюдение на C/2023 A3 на 12 октомври вечерта, Маркишки препоръчва да се избере място с нисък западен хоризонт. "Ако наблюдателят има достъп до тъмно място с нисък хоризонт извън града, той може да опита да види кометата още на 11 октомври вечерта. И обратно – ако нямате достъп до подходящо място, може да проведете наблюдения на 13 или 14 октомври, когато кометата ще бъде по-високо в небето след свечеряване", съветва астрономът.

Яркост и видимост

Очаква се яркостта на кометата да достигне впечатляващите 0,2 видима звездна величина, което я прави изключително забележима. Маркишки предлага да се използва ярката планета Венера като ориентир: "Във вечерите след 12 октомври кометата ще се намира на около 25 градуса вдясно и малко по-високо от Венера".

Влияние на Луната и допълнителни съвети

На 12 октомври вечерта Луната ще бъде във фаза два дни след първа четвърт и ще се намира над хоризонта в посока югоизток-юг. Според Маркишки, тя няма да затрудни особено наблюденията на кометата. Въпреки това, астрономът препоръчва използването на бинокъл за по-добро наблюдение.

С всяка следваща вечер кометата ще се наблюдава на фона на по-тъмно небе и по-високо над западния хоризонт, но яркостта ѝ постепенно ще намалява.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари