Космическо шоу: Падащи звезди ще красят небосвода тази вечер

0
Метеоритният дъжд Ориониди озарява нощното небе над България
Метеоритният дъжд Ориониди озарява нощното небе над България Снимка: Асен Игнатов / Архив

Метеоритният дъжд Ориониди озарява нощното небе над България

Любителите на астрономията и всички, които се възхищават на красотата на нощното небе, имат уникалната възможност да станат свидетели на впечатляващо космическо шоу. Метеоритният поток Ориониди ще достигне своя пик тази вечер, предлагайки незабравима гледка за наблюдателите в цяла България, сподели bTV.

Кога и къде да наблюдаваме?

Според експертите, най-благоприятният момент за наблюдение на това небесно явление ще бъде в 21:14 часа българско време. Въпреки това, шоуто няма да приключи бързо - утрешната сутрин също обещава зрелищна картина с множество "падащи звезди", озаряващи небосвода.

Уникални характеристики на Орионидите

Орионидите са известни със своите отличителни черти, които ги правят особено атрактивни за наблюдение:

  1. Ярки цветове: Метеорите се отличават с впечатляващи, ярки оттенъци.
  2. Изключителна скорост: Движат се със скорост около 238 000 километра в час, преминавайки покрай или навлизайки в земната атмосфера.

Произход на метеоритния поток

Орионидите са тясно свързани с прочутата Халеева комета, която обикаля около нашата планета приблизително веднъж на 76 години. Именно нейното преминаване е причината за този зрелищен метеоритен дъжд.

Предизвикателства пред наблюдението

Въпреки че условията за наблюдение са по-благоприятни в сравнение с предишния метеоритен дъжд през септември, астрономите предупреждават, че намаляващата луна може да повлияе донякъде на видимостта.

Съвети за оптимално наблюдение

За да се насладите пълноценно на това космическо шоу, астрономите препоръчват:

  1. Изберете място, далеч от градското осветление.
  2. Ако се намирате в Северното полукълбо, обърнете се на югоизток.
  3. За наблюдатели в Южното полукълбо - ориентирайте се на североизток.

Това рядко небесно явление предоставя чудесна възможност за всички ентусиасти да се потопят в красотата на космоса и да се насладят на един от най-впечатляващите природни спектакли.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари