Израелски танк атакува наблюдателна кула на ООН в Южен Ливан

0
ЮНИФИЛ призовава за спазване на неприкосновеността на съоръженията
ЮНИФИЛ призовава за спазване на неприкосновеността на съоръженията Снимка: БТА / АР / Hassan Ammar

ЮНИФИЛ призовава за спазване на неприкосновеността на съоръженията

Напрежението в Южен Ливан ескалира след поредния инцидент, при който израелски танк атакува наблюдателна кула на Мироопазващите сили на ООН (ЮНИФИЛ). Инцидентът, определен като "директен и очевидно умишлен обстрел", повдига сериозни въпроси за безопасността на мироопазващите сили в региона, предава БТА.

Хронология на събитията

Според официално изявление на ЮНИФИЛ, инцидентът е станал рано сутринта близо до населеното място Кафр Кила. Миротворци на позиция са станали свидетели как танк "Меркава" на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) е открил огън по тяхната наблюдателна кула. В резултат на атаката са унищожени две камери, а самата кула е претърпяла значителни щети.

Реакция на ЮНИФИЛ

ЮНИФИЛ остро осъди инцидента, определяйки го като пряко нарушение на неприкосновеността на съоръженията на ООН. Мироопазващите сили призоваха израелската армия и всички страни в конфликта да гарантират безопасността и сигурността на персонала и имуществото на ООН.

Ескалация на напрежението

Този инцидент не е изолиран случай. През последните дни мироопазващите сили на ООН в Ливан са били подложени на многократни обстрели, като най-малко четирима служители са били ранени. В неделя израелски танкове са разрушили главния портал на база на ООН в Южен Ливан, допълнително изостряйки ситуацията.

Обвинения и контраобвинения

Израел обвинява подкрепяната от Иран военна групировка "Хизбула" в използване на районите около базите на ЮНИФИЛ за собствени цели. Тези обвинения допълнително усложняват и без това напрегнатата ситуация в региона.

Историческа роля на ЮНИФИЛ

ЮНИФИЛ изпълнява важна мисия в региона от 1978 година, наблюдавайки пограничния район между Израел и Ливан. В мисията участват над 10 000 военнослужещи от повече от 50 страни, което подчертава международното значение на тяхната роля за поддържане на мира в този конфликтен регион.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари