Адвокатурата в България се обединява срещу избора на нов главен прокурор

1
25 адвокатски колегии от цялата страна призовават за мирен протест срещу кандидатурата на Борислав Сарафов
25 адвокатски колегии от цялата страна призовават за мирен протест срещу кандидатурата на Борислав Сарафов Снимка: БТА / Архив

25 адвокатски колегии от цялата страна призовават за мирен протест срещу кандидатурата на Борислав Сарафов

Адвокатурата призовава за протест срещу избора на нов главен прокурор.

Българската адвокатура се обединява в безпрецедентен призив срещу текущата процедура за избор на нов главен прокурор. 25 адвокатски колегии от цялата страна настояват за спиране на процеса, който определят като "предрешен" и "лишен от легитимност", информира вестник СЕГА.

Масова подкрепа сред адвокатските колегии

Софийският адвокатски съвет, заедно с колегиите от Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково и Ямбол, се обединяват в общо обръщение. Те призовават единствения кандидат за поста, Борислав Сарафов, да се оттегли от надпреварата.

Призив за оттегляне на Борислав Сарафов

Адвокатите настояват Сарафов "да оттегли номинацията си и участието си в процедура, която е предрешена, лишена от легитимност и е на път окончателно да разруши институционалния авторитет на прокуратурата, на съдебната система, а и на държавността като цяло". Те напомнят за предишното изявление на Сарафов от 23 май 2023 година, когато той категорично заяви, че няма намерение да се кандидатира за поста главен прокурор.

Планиран национален протест

Адвокатските колегии призовават своите колеги и всички граждани да участват в мирен протест на 25 октомври 2024 година. Събитието ще започне в 12:30 часа пред Съдебната палата в София, като се очакват аналогични прояви пред съдебните палати в други градове на страната.

Критики към Висшия съдебен съвет

Юристите изразяват сериозни опасения относно легитимността на Висшия съдебен съвет (ВСС), чийто мандат е изтекъл. Те настояват за прекратяване на процедурите за избор както на главен прокурор, така и на председател на Върховния административен съд до сформирането на нов състав на ВСС.

Призив за институционална реформа

Адвокатите настояват за спешно стартиране на процедурите за избор на нов Висш съдебен съвет. Те призовават парламента, върховните съдилища и главния прокурор да предприемат необходимите стъпки за осъществяването на този процес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари