Адвокатската колегия в Пловдив: Изборът на Сарафов за главен прокурор е предрешен театър

2
Юристите призовават ВСС да прекрати процедурата за избор на нов главен прокурор
Юристите призовават ВСС да прекрати процедурата за избор на нов главен прокурор Снимка: БТА / Архив

Юристите призовават ВСС да прекрати процедурата за избор на нов главен прокурор

Втората по големина адвокатска колегия в България изрази остро несъгласие с единствената кандидатура за поста на главен прокурор. Юристите от Пловдив призоваха Висшия съдебен съвет (ВСС) да прекрати процедурата по избор, определяйки я като "фиктивна".

Критики към моралните качества на кандидата

Адвокатите от Пловдив изразиха сериозни съмнения относно моралните и етичните качества на Борислав Сарафов, както и неговия обществен авторитет. В своята позиция те припомниха няколко скандални случая, свързани с кандидата.

Един от основните аргументи на юристите е медийният конфликт между бившия главен прокурор Иван Гешев и тогавашния му заместник Сарафов. Адвокатите цитират становището на Олга Керелска, член на Съдийската колегия на ВСС: "Този скандал уронва по недопустим начин престижа на съдебната власт. Това, което става, е унизително и за прокурорите, и съдиите, като част от съдебната система в България".

Съмнения за близост с "Осемте джуджета"

Пловдивските адвокати изразиха загриженост относно непотвърдените твърдения за връзки между Борислав Сарафов и кръга "Осемте джуджета". Те подчертаха, че подобни съмнения не са били напълно разсеяни до момента.

Критики към процедурата за избор

Адвокатската колегия в Пловдив изрази мнение, че настоящата процедура за избор на главен прокурор наподобява сценария от предходния избор. Те посочиха, че отново се наблюдава издигане на единствена кандидатура в последния момент, която според тях е "удобна за статуквото".

Юристите изразиха недоволство и от решението на министъра на правосъдието Мария Павлова да не предлага кандидат за поста. Според тях, това допълнително подкрепя тезата, че процесът на избор е предрешен.

Призив за прекратяване на процедурата

Адвокатите от Пловдив призоваха ВСС да прекрати процедурата за избор на нов главен прокурор. Те аргументираха позицията си с факта, че голяма част от членовете на ВСС са с изтекъл мандат и вече са избрали един, според тях, неподходящ главен прокурор при подобни обстоятелства.

Историческа активност на Пловдивската адвокатска колегия

Това не е първият случай, в който Пловдивската адвокатска колегия заема активна гражданска и професионална позиция по въпроси, свързани със съдебната система. През 2019 година те остро реагираха на изявления на тогавашния главен прокурор Иван Гешев, в които той критикуваше адвокатската общност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари