АКФ: Срамно е издигането на Борислав Сарафов за главен прокурор

0
Връзките на Сарафов с аферата "Осемте джуджета" поставят под въпрос неговата кандидатура
Връзките на Сарафов с аферата "Осемте джуджета" поставят под въпрос неговата кандидатура Снимка: БТА / Архив

Връзките на Сарафов с аферата "Осемте джуджета" поставят под въпрос неговата кандидатура

Номинацията на Борислав Сарафов за главен прокурор предизвика остра реакция от Антикорупционния фонд (АКФ) на фона на текуща проверка срещу него във връзка с аферата "Осемте джуджета". В последния възможен ден за номинации стана ясно, че трима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) - Стефан Петров, Пламен Найденов и Светлана Бошнакова, са издигнали кандидатурата на Сарафов за поста.

Ситуацията напомня за събитията от 2019 година, когато Иван Гешев беше единственият номиниран кандидат за главен прокурор. Сега, подобно на тогава, отново има само една номинация за тази ключова позиция в съдебната система.

АКФ припомня, че от 2020 година насам, когато публикува разследването си "Осемте джуджета", в публичното пространство са изнесени множество свидетелства и данни за близки връзки между Борислав Сарафов, тогава заместник-главен прокурор и директор на Националната следствена служба, и Петьо Петров - Еврото, когото АКФ определя като лидер на мрежа за неформално влияние в съдебната система.

Един от основните свидетели в разследването "Осемте джуджета", Илия Златанов, твърди, че е наблюдавал близки отношения между Сарафов и Петров - Еврото, включително случаи, когато е виждал Сарафов да чака за среща с Петров в заведението "Осемте джуджета".

През 2023 година АКФ публикува снимки, получени по електронна поща, на които се виждат Петьо Петров и Борислав Сарафов в неформален разговор пред заведението "Осемте джуджета". Тези визуални доказателства допълнително подкрепят твърденията на Златанов.

Допълнителни показания, дадени от анонимен свидетел на 31 май 2023 година, потвърждават честите посещения на Борислав Сарафов и други висши магистрати при Петьо Петров - Еврото в "Осемте джуджета". Тези показания са част от разследване, започнато на 29 май 2023 година от Софийската районна прокуратура, след публикуването на споменатите снимки от АКФ.

В момента специалният прокурор Даниела Талева, отговорен за разследването на главния прокурор и неговите заместници, все още провежда проверка относно връзките на Сарафов с аферата "Осемте джуджета".

АКФ определя издигането на кандидатурата на Сарафов, докато тази проверка не е приключила, като "недостойно и срамно". Организацията припомня изявление на самия Сарафов от миналото лято, в което той определя изясняването на аферата "Осемте джуджета" като "ключов залог" за бъдещото нормално функциониране на прокуратурата.

От АКФ заключават, че с издигането на Сарафов за главен прокурор, "нормалното функциониране на прокуратурата се отлага за поне още пет години".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    daskal
    Интересно, защо все боклуци си поставяме по върховете? Мошеници и схемаджии! Имате ли обяснение? На всичкото отгоре бил единствен, моля ти се! Неотразим и недостижим!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари