Адела Качаунова: Съдебната система е изцяло подчинена на политическата власт

0
БХК: Политическата власт държи съдебната система в подчинение
БХК: Политическата власт държи съдебната система в подчинение Снимка: Български хелзинкски комитет

БХК: Политическата власт държи съдебната система в подчинение

Директорът на правната програма и съпредседател на Българския хелзинкски комитет (БХК), адвокат Адела Качаунова, изрази остра критика към състоянието на съдебната система в България. В интервю за Българското национално радио (БНР) тя описа тревожна картина на правосъдието в страната.

Качаунова заяви, че съдебната система не е просто в летаргия, а в ступор. "Тя е поставена изцяло в подчинено положение на политическата власт. Наблюдаваме абсолютната ерозия на тази съдебна власт, която не успява да се оттласне оттам и поне да изглежда независима", коментира експертът.

Особено критична беше Качаунова към Висшия съдебен съвет (ВСС). Според нея процедурата за избор на нов главен прокурор и председател на Върховния административен съд (ВАС) е дълбоко компрометирана. "Не само съставът на ВСС е проблематичен, но той е главният въпрос", посочи тя, припомняйки, че настоящият състав е с изтекъл мандат, непопълнен и с накърнено обществено доверие.

Относно временно изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, Качаунова изрази мнение, че той е в уязвима и зависима позиция, което може да обслужва конкретни интереси.

Адвокатът се спря и на случая с Джейхан Ибрямов, определяйки задържането му като незаконно. "Има само произнасяне на Софийския градски съд, но то не е достатъчно. Идеята на текста е да има саниране на НС, за да не бъде еднолично решение на един председател", обясни тя.

Качаунова изрази надежда, че предстоящото съдебно заседание ще хвърли повече светлина върху казуса, тъй като досега информацията от първоинстанционното дело е оскъдна.

В заключение, съпредседателят на БХК подчерта необходимостта от сериозни реформи в съдебната система: "Съдебната система има вътрешни свои проблеми. Трябва да се прочисти".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари