Ина Лулчева: В "Осемте джуджета" има нарисувани престъпления

0
Неприятно ми е да мисля, че изборът на Сарафов може да се осъществи, коментира адвокатът
Неприятно ми е да мисля, че изборът на Сарафов може да се осъществи, коментира адвокатът Видео: СЕГА

Неприятно ми е да мисля, че изборът на Сарафов може да се осъществи, коментира адвокатът

Адвокат Ина Лулчева изрази сериозна загриженост относно тълкуването на зам.-председателя на Софийския градски съд Руси Алексиев, че няма пречка депутатите да бъдат подслушвани "извънпроцесуално". В предаването "(О)позиция" на "Сега" тя коментира, че това становище създава опасен прецедент.

"Ние ги поставяме (депутатите) под заплаха да бъдат подслушвани непрекъснато. Може би се подслушват още много народни представители", допусна юристът.

Депутатски имунитет и правосъдие

Лулчева подчерта важността на депутатския имунитет като гаранция за свободното осъществяване на функциите на народните представители. Тя обясни, че смисълът на имунитета е да предпазва депутатите от репресия.

"По-важно е да дадем гаранции за свободата при осъществяване на функцията с риск нещо да остане ненаказано", посочи адвокатът. Въпреки това, тя припомни, че имунитетът не възпрепятства прокуратурата да извършва разследвания, стига те да не засягат личността на депутата.

Критика към съдебната система

Лулчева изрази разочарование от факта, че две съдебни инстанции са задържали депутата Джейхан Ибрямов без разрешение на Народното събрание.

"Това, че две инстанции са задържали Ибрямов, е много жалко за съда. Никога по никакъв начин не е било спорно, че не може да бъде задържан депутат без разрешение на Народното събрание", заяви тя.

Избор на главен прокурор

Относно процедурата за избор на главен прокурор, в която единствен кандидат е и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов, Лулчева изрази скептицизъм. Тя сподели, че е спряла да пресмята сценарии, тъй като често се случват неща, които изглеждат невъзможни.

"Страшно неприятно ми е да мисля, че този избор може да се осъществи", коментира адвокатът, изразявайки съмнения относно легитимността на Висшия съдебен съвет с изтекъл мандат.

Очаквания за реформи

Лулчева припомни, че преди повече от година е подкрепила назначаването на Сарафов за и.ф. главен прокурор с надеждата, че ще инициира реформи. Въпреки това, тя изрази разочарование от липсата на напредък, особено по делото "Осемте джуджета".

"Бях много обнадеждена, когато каза, че решаването на "Осемте джуджета" е решаващо за прокуратурата. Той даде тази заявка и не направи нищо. В "Осемте джуджета" има нарисувани престъпления. И да нямаш повдигнато обвинение е чиста индулгенция", заключи Лулчева.

Адвокатът подчерта, че липсата на действия по този случай показва, че реформата в прокуратурата не се осъществява, а политическата намеса все още не е изчистена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари