Концерт на народната певица Ана Борисова

0
Събитието обещава да бъде не само музикално преживяване, но и образователно пътешествие в дълбините на народното певческо изкуство
Събитието обещава да бъде не само музикално преживяване, но и образователно пътешествие в дълбините на народното певческо изкуство Снимка: Личен архив

Народната певица Ана Борисова с концерт и творческа среща в Русе

Русе ще бъде домакин на вълнуващо културно събитие следващият уикенд, когато талантливата народна певица Ана Борисова ще зарадва публиката с емоционален концерт и представяне на своя научен труд.

На 19 октомври (събота) от 10:30 часа Голямата зала на Доходното здание ще се изпълни със звуците на българския фолклор. Самостоятелният концерт на Ана Борисова е организиран от Община Русе в партньорство с Национално училище за фолклорни изкуства "Широка лъка". Изпълнителката ще бъде съпроводена от оркестър, съставен от традиционни български народни инструменти - кавал, гайда, гъдулка, тамбура и тъпан.

След музикалната част на събитието, почитателите на народното творчество ще имат възможност да се запознаят отблизо с артистката по време на творческа среща. Ана Борисова ще представи своята монография "Етапност при овладяване на орнаментиката в обучението по народно пеене", която разкрива нейния принос към изследването и преподаването на българското народно пеене.

Професионалният път на Ана Борисова е белязан от постоянно развитие и стремеж към усъвършенстване. Тя получава своето първоначално музикално образование в Плевен, където завършва специалност народно пеене. Впоследствие продължава обучението си във Великотърновския университет и Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив.

Между 2003 и 2006 година Борисова е част от световноизвестния народен хор "Мистерия на българските гласове", както и от вокална формация "Аква - Делия" под диригентството на проф. Деляна Мичева. Тези участия ѝ дават възможност да работи с някои от най-добрите професионалисти в областта на българския фолклор.

От 2009 година Ана Борисова поема по пътя на преподаването и изследователската дейност, започвайки като асистент по народно пеене във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Нейната отдаденост към опазването и предаването на българските музикални традиции я води до международно признание.

През 2018 година певицата реализира проект във Вашингтонския университет в Съединените американски щати. Там тя има възможността да работи с двама изтъкнати професори в сферата на етномузикологията - проф. Патриша Шеън Кембъл и проф. Маргарет Берет от Университета Куинсленд в Австралия. Този опит несъмнено обогатява нейната перспектива и допринася за развитието ѝ като изследовател и изпълнител.

Годината 2024 се оказва особено плодотворна за Ана Борисова. Тя издава своята монография "Етапност при овладяване на орнаментиката в обучението по народно пеене", която ще бъде представена на предстоящата творческа среща в Русе. Същевременно, певицата радва почитателите си със самостоятелния албум "Дряновки мурафетлийки". Особено впечатляващо е, че осем от песните в албума са автентични и с над 150-годишна история, което подчертава ангажимента на Борисова към съхраняването на българското фолклорно наследство.

Концертът и творческата среща с Ана Борисова в Русе представляват уникална възможност за жителите и гостите на града да се докоснат до богатството на българския фолклор и да се запознаят с един от най-ярките съвременни изпълнители и изследователи в тази област. Събитието обещава да бъде не само музикално преживяване, но и образователно пътешествие в дълбините на народното певческо изкуство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари