СЕМ преизбра Милен Митев за шеф на БНР

0
Изслушване на Милен Митев пред СЕМ
Изслушване на Милен Митев пред СЕМ

Нов тригодишен мандат за ръководителя на националното радио

Милен Митев остава начело на Българското национално радио.

Съветът за електронни медии (СЕМ) преизбра Милен Митев за генерален директор на Българското национално радио (БНР) с мандат от три години. Решението беше взето с три гласа "за" и два "против" на заседание на регулаторния орган.

Резултати от гласуването

Подкрепа за Милен Митев изразиха Галина Георгиева, Габриела Наплатанова и Къдринка Къдринова. Симона Велева даде своя глас за кандидатурата на Ива Дойчинова. Пролет Велкова се въздържа от подкрепа за който и да е от кандидатите, като изрази резерви относно всички предложения, информира вестник СЕГА.

Мотиви и критики

Пролет Велкова обясни своя вот с липсата на кандидат, който напълно да отговаря на нейната визия за ръководител на националното радио. Тя призна професионалните качества на Милен Митев, но изрази несъгласие с някои негови решения по време на предишния му мандат. Конкретно, Велкова посочи като проблем толерирането на предаване с подчертано партийна насоченост в ефира на обществената медия.

Конкурентна процедура

Процесът по избор на нов директор на БНР включваше представяне на концепции от седем кандидати на 15 и 16 октомври. Сред претендентите бяха настоящият директор Милен Митев, Цветослава Георгиева от радио "Фокус", опитният продуцент Хелия Чавдарова, музикалният продуцент Маргарит Русев, бившият директор Валерий Тодоров, журналистът Георги Даскалов и Ива Дойчинова - програмен директор на радио "Фокус".

Състав на избирателното тяло

Решението за избор на генерален директор на БНР се взема от петчленния състав на СЕМ. Настоящият състав включва:

  • Габриела Наплатанова (председател) - бивш телевизионен репортер
  • Къдринка Къдринова - назначена наскоро на мястото на Соня Момчилова
  • Пролет Велкова - бивш радиоводещ
  • Симона Велева - юрист
  • Галина Георгиева - най-дългогодишен член на съвета

Наплатанова и Къдринова са представители на президентската институция, докато останалите членове са избрани от Народното събрание по предложение на различни политически сили.

Процедура за избор

Според установените правила, за избор на генерален директор на БНР е необходимо обикновено мнозинство от най-малко три гласа. При липса на избор след три последователни гласувания, процедурата се прекратява и се обявява нов конкурс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    до 2
    Абе каква е тази мания да говорите от името на хората?!? Кои сте вие, кой ви е оторизирал за това?!? Говорете за себе си, или така, като говорите от името на ... се чувствате така ... значими?!? Е, не сте!😜
  • -2
    2
    Боже, Боже
    БНР, БНТ, Боже, Боже. Хората вече масово нямат телевизори, а огромни монитори на които си гледат всичко друго ама не и БНТ. Няма вече автомобил в който "радиото" да е просто един придатък към телефона и да си слушаш която си щеш радиопрограма по света, но не и БНР. Имате ли представа колко гадни детски болести можем да излекуваме с тия милиони, които харчим за тия паразити? За тях сме само гостоприемници докато се хранят от нас.
  • 5
    1
    зрител
    А генерален на БНТ кога? Измина вече година година, откакто не избраха нов генерален на БНТ измежду 8 кандидати и оставиха Кошлуков пак и отново да се вихри, а не сложиха временно управляващ. Пък и е време да закрият СЕМ и да има обществен съвет за радиото и телевизията.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари