Какво време ни очаква през следващите месеци?

0
Климатичните промени носят нови предизвикателства за България
Климатичните промени носят нови предизвикателства за България

Климатичните промени носят нови предизвикателства за България

Професор Емил Гачев, експерт по климат и води, представи интересен анализ на очакваните метеорологични тенденции за предстоящите месеци в ефира на предаването „Социална мрежа" по NOVANEWS. Според него, септември се очертава като изключително динамичен месец, особено в първата си половина.

В последните години, това, което наблюдаваме е, че през септември се очертава един много динамичен месец. Като обикновено през първата половина от месеца има едни такива климатични, метеорологични сътресения, които в по-късно време стихват", споделя професор Гачев.

Експертът обръща внимание на тенденцията за повишаване на температурите в Средиземно море, което играе ролята на огромен акумулатор на топлина за целия регион на Южна Европа. Това явление е пряко свързано с глобалното затопляне и оказва съществено влияние върху климатичните условия не само в България, но и в съседните държави.

Във връзка със затоплянето на климата има един тренд на повишаване на температурите на Средиземно море. То е един огромен акумулатор на топлина за нашия регион, за цяла Южна Европа. И в студеното полугодие, по правило, диктува условията на времето. Не само в България, но и за всички съседни страни. В последните години наистина има тенденция към много висока температура на морето. Тя и сега през август беше 29 градуса в източната част на морето", пояснява професор Гачев.

Интересна тенденция, която професорът отбелязва, е увеличаването на валежите през септември през последните години и дори десетилетия. Това явление се дължи на нарастващия контраст в температурите и може да се разглежда като климатична аномалия в сравнение с данните отпреди 30-40 години.

Септември, последните години и даже десетилетия, се очертава като по-дъждовен. Валежите статистически се увеличават през този месец. Това е заради контраста в температурите, може да се нарече аномалия, ако го сравняваме с климата от преди 30-40 години. Но за последните години си е тенденция", обяснява професор Гачев.

Особено внимание заслужава тенденцията към екстремни валежи, която професорът подчертава. Той предупреждава, че дори единични количества валежи от над 30 литра на квадратен метър за денонощие вече създават риск от наводнения. Тази информация е особено важна за населението и властите, които трябва да бъдат подготвени за евентуални извънредни ситуации.

Анализът на професор Гачев предоставя ценна информация за очакваните климатични промени и техните потенциални последствия. Тези данни могат да послужат като основа за разработване на стратегии за адаптация към променящите се метеорологични условия и за предприемане на превантивни мерки срещу природни бедствия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари