Климатолог предупреждава: Нови аномалии в климата на България

0
Рекордно високи температури очакват страната ни, според Георги Рачев
Рекордно високи температури очакват страната ни, според Георги Рачев Снимка: bTV

Рекордно високи температури очакват страната ни, според Георги Рачев

Професор Георги Рачев, изтъкнат климатолог, алармира за нова климатична аномалия, която се наблюдава в България. Според експерта, страната ни е изправена пред значително повишение на температурите, което може да доведе до сериозни последствия в близко бъдеще.

В интервю за електронното издание novini.bg, професор Рачев разкри, че в момента средната температура в страната е с 2,6 градуса над нормалните стойности за сезона. Това увеличение не е изолирано явление, а част от по-мащабна тенденция, която се наблюдава през цялата година.

"Не само октомври, но цялата година до момента е много по-топла. Очаква се тази година да задмине по топлина предната", сподели климатологът, подчертавайки сериозността на ситуацията.

Професор Рачев изрази особена загриженост относно проблема със засушаването, който може да се задълбочи, ако настоящите климатични тенденции продължат. "Ако това продължи, ще имаме проблеми през пролетта", предупреди той, насочвайки вниманието към потенциалните дългосрочни последици от промените в климата.

Експертът подчерта необходимостта от по-активни действия от страна на държавата за справяне с климатичните предизвикателства. "Не трябва да се крием зад природата", заяви професор Рачев, критикувайки липсата на адекватни мерки през годините. Той настоя, че е крайно време властите да предприемат конкретни стъпки за адаптация към променящите се климатични условия.

Относно прогнозите за предстоящите сезони, климатологът предвижда, че есента ще бъде по-топла от обичайното, но с нормално количество валежи. За зимата прогнозите са подобни - очакват се температури с около градус и половина над нормата.

"Ще има сняг, заледяване, ледени дни, но те ще бъдат по-малко", поясни професор Рачев, давайки по-детайлна картина на очакваното зимно време.

Експертът подчерта, че тези прогнози са базирани на анализи, направени от водещи американски и европейски метеорологични центрове. Според тези данни, България, както и голяма част от Европа, навлизат в нова климатична реалност, характеризираща се с по-високи средни температури и по-малко екстремни зимни явления.

Професор Рачев призова за повишаване на обществената осведоменост относно климатичните промени и необходимостта от адаптация към новите условия. Той подчерта важността на устойчивото управление на водните ресурси, особено в контекста на очакваното засушаване.

Експертът заключи, че въпреки предизвикателствата, с правилно планиране и адекватни мерки, България може да се адаптира успешно към новата климатична реалност. Това обаче изисква координирани усилия от страна на държавата, бизнеса и обществото като цяло.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    ???
    ..."изтъкнат климатолог"... или обикновен дърдорко?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари