Климатолог: Такива пожари вече може да очакваме всяка година

0
Климатичните промени катализират мащабни природни бедствия
Климатичните промени катализират мащабни природни бедствия

Климатичните промени катализират мащабни природни бедствия

В разгара на лятото, когато жегите достигат своя връх, България се изправя пред нарастваща заплаха от мащабни горски пожари. Климатологът Христо Попов предупреждава, че страната навлиза в нова ера на екстремни природни явления, които може да се превърнат в ежегодно предизвикателство за обществото и институциите.

Безпрецедентен мащаб на пожарите

“В такива мащаби не сме виждали пожари през последните години и се оказва, че не сме подготвени за тях, въпреки модерните времена, в които живеем”, споделя Попов в интервю за "Твоят ден" по NOVA NEWS. Експертът прави паралел с природните бедствия от 20-те и 30-те години на миналия век, подчертавайки сериозността на настоящата ситуация.

Климатичните промени - катализатор на бедствията

Тревожната тенденция на зачестяване на природните бедствия се потвърждава и от глобалните данни. Според доклад на ООН, през последните 20 години броят на бедствията, довели до смъртни случаи и големи икономически загуби, почти се е удвоил. Климатичните промени играят ключова роля в този процес, като особено осезаемо е увеличението на бедствията, свързани с атмосферни процеси - наводнения, бури, екстремни температури, суши и горски пожари.

Недостатъчна подготвеност въпреки технологичния напредък

Попов изразява загриженост относно способността на страната да се справи с нарастващите предизвикателства: “Голямата трагедия е, че въпреки наличието на технически арсенал, се оказва, че не можем да се справим със стихиите”. Това повдига въпроси за ефективността на съществуващите системи за превенция и реакция при бедствия.

Призив за по-сериозно отношение към научните предупреждения

Климатологът подчертава, че учените многократно са давали сигнали за опасността от подобни бедствия, но твърде често тези предупреждения остават нечути. Това поставя на дневен ред необходимостта от по-тясно сътрудничество между научната общност и отговорните институции за изграждане на по-устойчиви стратегии за справяне с природните бедствия.

Нужда от комплексен подход

Експертите са единодушни, че справянето с предизвикателството изисква комплексен подход, включващ:

  1. Подобряване на системите за ранно предупреждение
  2. Инвестиции в противопожарна техника и обучение на персонал
  3. Устойчиво управление на горите и зелените площи
  4. Образователни кампании за повишаване на обществената осведоменост
  5. Засилено международно сътрудничество в борбата с горските пожари
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    5
    132
    Пак почнахте с вашите руско-украински глупости, и то под що годе сериозна тема. Колко от вас са от виждали попътно движещ се автомобил да се хвърля в движение фас? Малоумните и алчни земеделци да си "разчистват" освободените ниви къде със законни методи с неизправна техника или с незаконни, които пак водят до пожари. Народа в тея жеги не му пречи да си палне огнището да си свари доматите. Майната и на жегата, на мен няма да се случи. И хоп половината махала или село с изгорели постройки. И мн други примери. Едва ли и 10 % от всичките пожари са се самозапалили. Останалото е творение на Бай Ганя, щото е юнак. И знае че ще му се размине.
  • -5
    4
    До 3
    Дърто, маясъла и еректилната ти дисфункция пак "усраинските терористи" са ги предизвикали, нали, гнидо рушлямска!
  • -3
    3
    До 2
    Прав си - вече се появи информация,че бандеронацистки УСраински терористи стоят зад палежите!
  • 7
    2
    Тук в огромен %
    пожарите са предизвикани от човешка ръка.Вятърът и жегата са допълнителни фактори.Климатолога, скъсай си дипломата.
  • 5
    1
    До климатолог
    Такива събития съпътстват историята и развитието на планетата земя и човечеството от калто свят светува.Въпроса е как хората са подготвени за такива бедствия? На тази географска ширина и дължина точно,НИКАК. От масите не стават избранниците на народа.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари