Затоплянето на континента Европа води до по-чести наводнения

0
През последните месеци имаше поредица от природни бедствия
През последните месеци имаше поредица от природни бедствия Снимка: Facebook

През последните месеци имаше поредица от природни бедствия

Европа се изправя пред нарастваща заплаха от екстремни метеорологични явления, като наводненията през изминалото лято се превърнаха в тревожен предвестник на бъдещето на континента. Ново проучване разкрива шокиращи данни - глобалното затопляне е удвоило вероятността от появата на интензивни валежи, водещи до катастрофални наводнения.

През последните месеци Европа преживя поредица от природни бедствия, които оставиха след себе си разрушения и човешки жертви. Централните райони на континента бяха най-тежко засегнати от водната стихия, предава БНТ.

Хронология на бедствията

През месец май 2024 година, проливни дъждове отнеха живота на двама души и наложиха евакуация в някои райони на Германия. Природното бедствие не пощади и части от Швейцария и Италия.

Само няколко седмици по-късно, през юни, поройни валежи предизвикаха наводнения и свлачища във Франция и Германия, отнемайки живота на още двама души.

Кулминацията на тази поредица от бедствия настъпи с формирането на бурята "Борис" в средата на септември. Тя връхлетя Италия, Австрия, Унгария, Полша, Чехия и Румъния, оставяйки след себе си щети за милиарди евро и 24 жертви.

Картината, която се разкри пред очите на европейците, беше апокалиптична - реки от кал, отнесени къщи, срутени мостове и изтръгнати дървета. За съжаление, тази гледка става все по-често срещана на Стария континент.

Климатичните изменения - причина за бедствията

Според доклад на международна група климатолози от World Weather Attribution, четирите дни, в които бурята "Борис" бушува в централната част на континента, са донесли най-обилните валежи, откакто се води статистика. Прогнозите на учените са тревожни - ако климатичните изменения не бъдат овладени, това ще се превърне в новата норма за Европа.

Надя Блоемендал, климатолог, обяснява механизма зад тези екстремни явления: "Интензивните валежи ни показват, че стихиите ще стават все по-"мокри" и ще носят със себе си все по-обилни количества валежи. Причината е, че топлият въздух може да задържа повече влага и колкото повече се затопля атмосферата, толкова по-обилно ще вали."

Европа - най-бързо затоплящият се континент

В момента Европа държи неприятния рекорд за най-бързо затоплящ се континент. През последните 5 години средните температури са били с 2,3 градуса по-високи в сравнение с втората половина на 19-и век. Тази тенденция води не само до рекордни жеги, но и до увеличаване на честотата на горските пожари и наводненията.

Марк Олефс, друг експерт в областта на климатологията, предоставя допълнителни подробности: "Цяла Централна Европа - както моретата, така и земните маси, са се затоплили с 2-3 градуса, в сравнение с времето преди Индустриалната епоха. Всичко това е в резултат на човешката дейност, парниковите газове и продължаващата употреба на изкопаеми въглища. В резултат не само топлите и влажни Средиземноморски циклони, но и студените въздушни маси вече са се затоплили и абсорбират 7% повече изпарения."

Нова реалност - по-чести и по-интензивни бедствия

Статистиката показва тревожна тенденция - ако преди мощни бури с тежки опустошения са се случвали веднъж на 100 до 300 години, сега вероятността за такива събития е на всеки 80 години. Последните най-смъртоносни наводнения в Европа са регистрирани през 1997 и 2002 година.

Въпреки че бедствията, причинени от бурята "Борис", обхванаха значително по-голяма площ, щетите и жертвите бяха сравнително по-малко в сравнение с предишни подобни събития. Експертите обясняват това с подобрената точност на метеорологичните прогнози и по-добрата подготвеност на държавите за справяне с природни бедствия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Ники
    Трябва да станем като таюибаните с по една ракетна установка на рамо и тия изроди са занулени тия изроди мръсни тик так и това ще стане въпрос на време а господа изроди мръсни рептили
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари