Симеон Матев: Очаква ни затопляне с температури до 28 градуса

0
Септември се очертава като по-скоро летен, отколкото есенен месец
Септември се очертава като по-скоро летен, отколкото есенен месец Снимка: Dunavmost / Архив

Септември се очертава като по-скоро летен, отколкото есенен месец

Климатологът Симеон Матев съобщи в интервю за Българското национално радио (БНР), че очакваното застудяване в страната ще отмине скоро, като ще последва ново повишение на температурите. Според прогнозата, термометрите ще отчетат стойности между 23 и 28 градуса Целзий.

Матев подчерта, че септември има по-скоро характеристиките на летен, отколкото на есенен месец. Той обясни, че бурята "Борис" губи своята сила и се премества към Средиземноморието, като България ще остане в периферията ѝ.

Експертът обърна внимание на нетипичните атмосферни процеси, които се наблюдават над европейския континент през последните години. Той даде пример с циклон в Черноморския регион преди две седмици, подобен на "Борис", който се е движил в обратна посока - от изток на запад.

"Сега 'Борис' направи същия лупинг, вместо да се изнесе на изток, североизток, както е редно, той тръгна да се връща на запад, югозапад. Всичко това показва, че не са случайности тези събития, а имаме тенденция. Когато съпоставим тази тенденция с данните от архивите, показва, че зачестяват случаите на особено интензивни извалявания", поясни климатологът.

Матев изрази загриженост относно готовността на българската инфраструктура да се справи с подобни интензивни валежи, каквито наскоро засегнаха страните от Централна Европа. Той призова институциите да се подготвят за евентуални бъдещи екстремни метеорологични явления.

"Искрено се надявам, ако един ден това се случи и у нас, а то със сигурност някога ще се случи, всички институции да имат подготовката. Сега е моментът да се направи един разбор и да се види какво се е случило в Централна Европа", заяви метеорологът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари