Предстои най-студената сутрин за седмици напред

0
Симеон Матев разкрива причините за рязката промяна във времето
Симеон Матев разкрива причините за рязката промяна във времето Снимка: Асен Игнатов / Архив

Симеон Матев: 2024 година може да бъде най-топлата в историята

След необичайно топло начало на есента, октомври изненада българите с рязък спад в температурите, придружен от силен вятър, дъжд и дори сняг по високите части на планините. Климатологът Симеон Матев коментира текущата метеорологична обстановка и даде прогноза за следващите дни.

Според експерта, драстичната промяна във времето се дължи на рязкото понижение на температурите само за два дни, след период на необичайно високи стойности за сезона. "Предишните дни температурите бяха по-високи от нормалните и само за два дни паднахме от високо. Това е шокът", обясни Матев.

Добрата новина е, че затоплянето ще настъпи бързо. Климатологът прогнозира, че още в четвъртък и петък максималните температури ще достигнат отново 23-28 градуса по Целзий. Въпреки това, той предупреди, че сряда сутрин ще бъде най-студена за следващите седмици. Очакват се температури между 5 и 10 градуса, като на места живакът може да се доближи до нулата. Успокоителното е, че вятърът ще утихне.

От петък се очаква увеличение на облачността, което ще доведе до по-меко време. За уикенда и началото на следващата седмица има вероятност от леки валежи. "Събота, неделя и понеделник има условия за превалявания. Не изглежда да са кой знае колко сериозни", допълни Матев.

Интересен факт, който климатологът сподели, е свързан с глобалните климатични тенденции. Според него, очакванията са 2024 година да се превърне в най-топлата година, надминавайки температурните рекорди от предходните години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари