Собственикът на "Ахелой ОПМ": Разстоянието между складовете в Елин Пелин и най-близките къщи е малко

2
За мен има предаване на взривното горене от един склад към друг, коментира трагедията в района Борис Радански
За мен има предаване на взривното горене от един склад към друг, коментира трагедията в района Борис Радански Снимка: БГНЕС

За мен има предаване на взривното горене от един склад към друг, коментира трагедията в района Борис Радански

Нормативната база, регулираща производството и съхранението на взривни вещества и боеприпаси, определя минимални отстояния от населени места и инфраструктура. Това заяви в интервю за БНР Борис Радански, собственик на фирма за военни продукти.

Радански поясни, че изчисленията на тези отстояния се извършват на базата на така наречения тротилов еквивалент. Този подход оценява максималното количество взривно вещество, което може да бъде обработвано и съхранявано на даден обект, като се вземат предвид особеностите на самия обект.

Не познавам материята на фойерверките като пиротехнически изделия. За боеприпасите, за военната продукция от десетилетия има специални изисквания, когато се изгражда такъв обект. Винаги се търсят дерета, райони естествено отделени от натурата в три посоки – естествени възвишения, препятствия, които биха попречили да се разпространи взривната вълна и да бъде насочена нагоре“, обясни Радански.

Той добави, че се изграждат и защитни съоръжения в отделните сгради, така че ако възникне инцидент в една, той да не бъде прехвърлен в друга. Въпреки тези мерки, Радански изрази тревога относно текущото състояние на завода си, който е обграден от фотоволтаична централа на 300-350 метра разстояние, почти обграждаща го на 300 градуса.

Радански изясни разликата между взрив и взривно горене при пиротехниката, като подчерта, че макар скоростта на детонацията да е по-малка, опасността остава реална. Той изрази съмнения относно разстоянието между складовете, където се случиха взривовете в Елин Пелин, и най-близките къщи, като го определи като недостатъчно.

Тези неща се неглижират, до момента, в който се случи трагедия. Нещата потъват в забвение, докато не дойде следващият трагичен случай“, коментира Радански. Той подчерта, че човешкият живот е безценен и институциите трябва да се съсредоточат върху превенцията, а не да чакат да се случи нещастие, за да вземат мерки.

Радански завърши с послание към властите и обществеността, като отбеляза, че бизнесът може да бъде загубен или създаден отново, но загубата на човешки живот е необратима.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Разстоянието е прекалено малко...
    от 500 м. до максимум 1 км складове с взривоопасни вещества до къщите. Кой разреши това с подписа си? Всичко е започнало именно от складовете. Алчността погубва животи. За щастие от населението няма пострадали.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари