Кристина и Теодор случайно са били в складовете в Елин Пелин

4
Дъщерята на доц. Петър Шишков и синът на собственика отишли да върнат служебния автомобил
Дъщерята на доц. Петър Шишков и синът на собственика отишли да върнат служебния автомобил Снимка: Facebook

Дъщерята на доц. Петър Шишков и синът на собственика отишли да върнат служебния автомобил

Взрив в складовете за фойерверки в село Гара Елин Пелин отне живота на доцент Петър Шишков и неговата 20-годишна дъщеря Кристина. Трагедията се разигра в късния следобед на 23 юли, когато Кристина, придружаваща 22-годишния Теодор Попов, син на собственика на складовете Тодор Попов, случайно се озовала на мястото на инцидента.

Младите хора пристигнали в складовете около 18:10 часа, за да сменят фирмен автомобил с друг, неслужебен, съобщи 24 часа. Кристина поискала да отиде до тоалетната, която се намирала в административната сграда, където доцент Шишков подготвял фойерверки за светлинно шоу на предстояща сватба. Докато момичето влизало в тоалетната, се чул мощен взрив, който изхвърлил нея и баща ѝ настрани.

Доцент Шишков, който бил на мястото, за да помогне с пренасянето на пиротехниката, успял да достигне до охранителя на склада. Двамата вдигнали Кристина и я изнесли навън. Първите пожарникари, пристигнали на мястото, видели доцент Шишков да стои прав в двора, зад димна завеса. Той успял да изрече „Карайте момичето в „Пирогов“, преди да се насочи в обратната посока, вероятно в опит да помогне на други хора.

Кристина и доцент Шишков били транспортирани в „Пирогов“ със сериозни наранявания. Доцентът починал в нощта срещу 26 юли от натравяне, а Кристина издъхнала 24 часа по-късно от тежките изгаряния. Медицинските експерти са категорични, че доцент Шишков е имал шанс да се спаси, ако бе напуснал мястото веднага, но останал, за да помогне на дъщеря си.

По време на взрива 60-годишният Стоян Маснев също загубил живота си. Той бил затиснат от бетонна плоча и тялото му било идентифицирано по-късно. Теодор Попов и Стоян Маснев били изхвърлени от ударната вълна и открити дни по-късно, силно обгорели. Самоличността на загиналите бе потвърдена официално чрез ДНК тестове на 30 юли.

Младежът, придружаващ доцент Шишков, успял да се скрие и оцелеел. След като чул взрива, той се обадил на телефон 112 и успял да избяга от мястото на инцидента, прибирайки се в дома си.

Разследването на трагичния инцидент продължава, като основната версия е човешка грешка, но се разглеждат и други хипотези, включително саботаж. Вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че следствието работи активно и че част от огледа вече е извършен, въпреки продължаващите взривове.

Една от хипотезите е свързана с вида на фойерверките, които са били подготвени за сватбата на 26 юли. Според експерти, фойерверките тип "звезда" могат да се взривят, ако бъдат извадени от кутията и паднат от високо.

Охранителите в складовете твърдят, че вътре може да е имало камери, които са записвали действията. Въпреки това, официално няма данни за такива записи, тъй като сървърът, където са се съхранявали, е изгорял.

Разследването ще проверява дали има нарушения при складирането на фойерверките и пропускателния режим. Доцент Шишков често посещавал склада и водел свои помощници, които вероятно са били допускани заради дългогодишните му отношения с фирмата "Енигма".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари