Душата на Криси отиде при татко ѝ

0
Майката на Кристина: Почивайте в мир, скъпи мои
Майката на Кристина: Почивайте в мир, скъпи мои

Майката на Кристина: Почивайте в мир, скъпи мои

Днес България бе потресена от новината за втория загубен живот вследствие на катастрофалния взрив в складовете за фойерверки край град Елин Пелин. Кристина Шишкова, дъщеря на загиналия в инцидента доц. д-р Петър Шишков, почина в болница "Пирогов" след двудневна борба за живота си.

Майката на Кристина, Виолета Югова, сподели тъжната новина в социалните мрежи с трогателно послание: "Тази нощ душата на Криси отиде при татко ѝ. Благодаря на всички, които се опитаха да ѝ помогнат - на лекарите, на кръводарителите, на целия персонал на болница "Пирогов" и на хората, които се молиха за нея. Почивайте в мир, скъпи мои."

Инцидентът, в който загинаха баща и дъщеря, се случи на 26 юли 2024 година в складова база между град Елин Пелин и гара Елин Пелин. Поредица от мощни експлозии разтърси района, предизвиквайки пожар и паника сред местното население. Първоначалните сведения сочеха четирима пострадали, но с течение на времето броят на жертвите се увеличи.

Според разследването, фирмата "Енигма", собственик на складовете, е подготвяла пиротехнически изделия за сватбено тържество, което е трябвало да се състои деня след инцидента. Доцент Шишков, дъщеря му Кристина и още няколко души, включително 22-годишният син на собственика, работели върху подготовката на фойерверките, когато трагедията се случила.

Властите продължават разследването на точните причини за взрива, като основните версии включват човешка небрежност или техническа неизправност. Главният секретар на МВР, Димитър Кангалджиев, съобщи, че в един от складовете е имало приблизително два тона тротилов еквивалент, което обяснява мащаба на експлозиите.

Инцидентът предизвика сериозни въпроси относно безопасността при съхранението и работа с пиротехнически изделия. Въпреки твърденията на властите, че редовно се извършват проверки, включително от Регионалната инспекция по околната среда и водите, трагедията показва, че може би са необходими по-строги мерки за контрол и безопасност.

Взривът предизвика частично бедствено положение в района, принуждавайки много жители на Елин Пелин да напуснат домовете си. Някои прекараха нощта при роднини, други - в автомобилите си. Пътят между гара Елин Пелин и града остава затворен, а обходният маршрут минава през село Лесново.

Особено тревожно е, че според Богомил Бранков, председател на Общинския съвет в Елин Пелин, има още един склад с фойерверки, който не е бил засегнат от експлозиите. Това създава допълнително напрежение сред местното население и органите на реда.

Трагедията край Елин Пелин не само отне живота на двама души, но и повдигна въпроси за регулацията и контрола върху производството и съхранението на пиротехнически изделия в България. Очаква се в следващите дни да бъдат предприети допълнителни мерки за безопасност и да се извършат щателни проверки на подобни обекти в цялата страна.

Нека отдадем почит на загиналите и се надяваме, че този трагичен инцидент ще доведе до необходимите промени, които ще предотвратят подобни случаи в бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари