Наталия Киселова: Двете ДПС-та са дали една и съща банкова сметка в ЦИК

1
Върховният административен съд може да се окаже ключов играч в предизборната кампания
Върховният административен съд може да се окаже ключов играч в предизборната кампания Снимка: БНТ

Върховният административен съд може да се окаже ключов играч в предизборната кампания

Конфликтът около регистрацията на Движението за права и свободи (ДПС) за предстоящите избори продължава да се задълбочава, разкривайки сложна политическа и правна ситуация. Доцент Наталия Киселова, експерт по конституционно право, сподели своя анализ на ситуацията в сутрешния блок "Денят започва".

"От дадените указания на Централната избирателна комисия разбираме, че е предоставена една банкова сметка и от двете ДПС-та", заяви доцент Киселова, подчертавайки необичайния характер на случая.

Според нейната оценка, ЦИК демонстрира нежелание да се намесва директно в спора, предпочитайки да отложи вземането на окончателно решение. Въпреки това, Киселова одобрява решението на комисията да приеме документите от двете фракции едновременно. Тя обаче критикува инструкцията за изваждане на партията ДПС от една от двете коалиции.

"Това е въпрос на субектите, които са създали коалициите", подчерта доцент Киселова. "Ако ЦИК беше последователна, трябваше да поиска и нови подписи в подкрепа на съответната коалиция".

Експертът очертава няколко възможни сценария за развитие на ситуацията. Най-вероятният, според нея, е ЦИК да откаже регистрация и на двете коалиции поради неизпълнение на дадените указания. Други опции включват разпределяне на партийния субект на едната група, а името на другата, или оставяне на решението в ръцете на съдебната власт.

"Да даде на едните субекта "политическа партия", на другите – името. Така и двете ще получат нещо", обясни Киселова. "Третият вариант, който е много възможен – ако се отиде на съдебен контрол, Върховният административен съд да даде и партията, и името на единия субект – тогава ще видим как съдебната власт става част от предизборната кампания".

Ситуацията около регистрацията на ДПС продължава да бъде обект на интензивни дебати и спекулации, като окончателното решение може да има значителни последици за предстоящите избори и политическата сцена в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари