Илхан Андай: Спорът за регистрацията на ДПС ще се реши от ВАС

0
Илхан Андай: Спорът за регистрацията на ДПС ще се реши от ВАС
Илхан Андай: Спорът за регистрацията на ДПС ще се реши от ВАС Видео: NOVA

Решенията на ЦИК за партията ще звучат като предизборен дразнител, коментира журналистът

Илхан Андай коментира, че решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК) по отношение на ДПС ще имат предимно символичен характер и ще звучат като предизборен дразнител, но няма да имат съществена правна стойност. Според него крайното решение в този спор ще бъде взето от Върховния административен съд (ВАС). Андай направи това изявление в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVA NEWS, като обсъди ситуацията с регистрацията на двете фракции на партията за предстоящите избори.

Срокът, даден от ЦИК на коалициите „Движение за права и свободи - Ново начало“ и „Демокрация, права и свободи - ДПС“ да представят документи, доказващи, че ДПС не е част и от двете коалиции, изтече в събота в 17:00 часа. Според Изборния кодекс една партия има право да участва само в една коалиция. Проблемът възникна, защото ДПС фигурира и в двете.

Андай подчерта, че ВАС ще се намеси, за да разреши ситуацията и ще изчисти пропуските на ЦИК, която според него е показала безсилие и зависимост. Той поясни, че съдът ще се произнесе както за изтеклия срок, така и за евентуалното самостоятелно участие на ДПС в изборите.

Журналистът отбеляза, че ЦИК е започнала работа по регистрацията много преди крайния срок, което довело до хаос, при който дори депутати са нощували във фоайето на комисията. Андай предложи, че и двете фракции трябва да обжалват решението на ЦИК, вместо само едната страна да действа.

Относно политическата ситуация, Андай посочи, че Делян Пеевски е успял да постави президента Румен Радев в сложна ситуация, принуждавайки го да реагира постоянно. Това, според него, показва влиянието на Пеевски и опитите на президента да прокара свой политически проект в 51-вото Народно събрание, което би му осигурило по-голямо влияние в следващия парламент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Мунчо
    Не знам какво неясно има - Върховният административен съд ще подкрепи регистрацията на Пеевски, той отдавна държи съда на каишка
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари