Мариана Кукушева: Хубавият хляб започва да мухлясва на третия ден

0
Вносният хляб е по-траен, защото съдържа консерванти, особено насъщният, който идва от Германия
Вносният хляб е по-траен, защото съдържа консерванти, особено насъщният, който идва от Германия

Вносният хляб е по-траен, защото съдържа консерванти, особено насъщният, който идва от Германия

Експерт: Качественият хляб мухлясва на третия ден

Мариана Кукушева, председател на Националния съюз на хлебарите и сладкарите, направи интересно разкритие относно качеството на хляба в интервю за Българската национална телевизия. Според нея, истинският показател за качество на хляба е появата на мухъл на третия ден след производството.

Български срещу вносен хляб

Кукушева обясни разликата между българския и вносния хляб: "Хубавият хляб се познава по това, че на третия ден започва да мухлясва - плесента показва, че продуктът е истински и само с качествени съставки. В същото време вносният хляб е по-траен, защото съдържа консерванти, особено насъщният, който идва от Германия."

Високо качество на българската пшеница

Експертката подчерта изключителното качество на българския хляб, произведен от най-добрата пшеница. Тя категорично отхвърли спекулациите за използване на фуражно зърно, определяйки ги като "просто опит за обругаване" от страна на некомпетентни лица.

Реколта 2024: Отлично качество

Кукушева коментира и тазгодишната реколта: "Реколтата от зърно е добра като количество. Поради сухото и слънчево време златното зърно на България е с изключително високо протеиново съдържание. Има години, в които качеството на пшеницата пада заради валежи и влага. Тази година слънцето свърши прекрасна работа."

Стабилни цени на хляба

Добрата новина за потребителите е, че според експерта няма основания за поскъпване на хляба в близко бъдеще. Кукушева прогнозира, че цените ще останат стабилни поне до края на годината, когато изтича срокът на нулевата ставка на ДДС.

Износ на българско зърно

Въпреки значителното производство на пшеница в страната, Кукушева обясни, че в момента износът е ограничен поради ниските цени на зърното и високите транспортни разходи. "България произвежда предостатъчно пшеница и изнася значителни количества. Но в момента цената на житото е много ниска, а логистиката е много скъпа и не си струва да се транспортира евтина стока с много скъп транспорт," поясни тя.

Сладкарската индустрия и цените на маслото

Кукушева коментира и актуалната тема за поскъпването на кравето масло и потенциалното му влияние върху цените на сладкарските изделия. Тя обясни, че от средата на миналия век в българското сладкарство маслото често се замества с маргарин и аромати на масло. Експертката подчерта, че не всеки маргарин е вреден, а цената на сладкарските изделия зависи и от използването на захар или подсладители.

Сезонни колебания в цените

Кукушева отбеляза, че поскъпването на маслото в този период на годината е обичайно явление, свързано с подготовката за коледно-новогодишните празници. Тя прогнозира, че през декември цените ще се стабилизират.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Pyce
    Пълни глупости. Хубавият хляб НЕ МУХЛЯСВА!!! Преди 40г са пекли хляб в неделя за цялата седмица ... И НЕ Е МУХЛЯСВАЛ!!! Но се правили ХЛЯБА от НЕ ГМЕ ПШЕНИЦА!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари