Как да познаем, че хлябът е качествен?

0
Експерт: Българският хляб мухлясва на третия ден - знак за качество
Експерт: Българският хляб мухлясва на третия ден - знак за качество

Експерт: Българският хляб мухлясва на третия ден - знак за качество

Истинският качествен хляб има своите безспорни белези - един от тях е, че започва да мухлясва на третия ден. Това разкри председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в интервю за Българската национална телевизия (БНТ).

"Реколтата от зърно е добра като количество. Поради сухото и слънчево време златното зърно на България е с изключително високо протеиново съдържание", поясни Кукушева.

Български срещу вносен хляб

По думите на експертката, вносният хляб, особено този от Германия, има по-дълъг срок на годност заради наличието на консерванти. За разлика от него, българският продукт се отличава с натурални съставки и високо качество.

"България произвежда предостатъчно пшеница и изнася значителни количества. Но в момента цената на житото е много ниска, а логистиката е много скъпа и не си струва да се транспортира евтина стока с много скъп транспорт", обясни председателят на браншовата организация.

Цените остават стабилни

Според Кукушева, на този етап няма причини за поскъпване на хляба, като цените се очаква да останат непроменени поне до края на годината. Тя категорично отхвърли спекулациите за използване на фуражно зърно в производството.

Сладкарската индустрия и цената на маслото

По отношение на очакваното поскъпване на маслото и влиянието му върху цените на сладкарските изделия, Кукушева посочи, че още от средата на миналия век в българското сладкарство се използват заместители като маргарин и аромати на масло. Експертката допълни, че традиционно цените на маслото се повишават през този сезон, но през декември се очаква те да се стабилизират.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    123
    Абсолютни нагли лъжи на тези свини хлебопекарите. Хлябът им е брутален боклук. На баба ми хляба с квас никога не мухлясваше. Така си изсъхваше. С брашното от ТКЗСто. Той сигурно беше много некачествен. А тогава гледаха жито, а сега садят фуражна помия. Или жулят украински канцероген, за най-голяма печалба. Анатема свинчуги печалбарски. Хляба ви след 6 часа, като го режеш става целия на трохи. Коричката му има живот 4-5 часа максимум, тикате му десетки химии и подобрители, боядисвате го. Мухлясъл бил, било качество. Да ви еба майката нагла.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари