Европа и Китай водят битка кой ще построи новия ускорител за елементарни частици

1
Предстои да видим как ще се развие тази научна надпревара
Предстои да видим как ще се развие тази научна надпревара Видео: NOVA

Предстои да видим как ще се развие тази научна надпревара

Европа, с център на научните изследвания в ЦЕРН, стои пред предизвикателството да защити своето дългогодишно лидерство в областта на физиката на частиците. Китай, амбициозен претендент, е на път да изгради нов ускорител, който би могъл да надмине възможностите на Големия адронен колайдер. Това поставя въпроса дали Европа е готова да отстъпи водещата си позиция в тази област.

Професор Марк Томсън, преподавател по физика в университета в Кеймбридж и предложен за Директор на ЦЕРН, коментира настоящата ситуация и предизвикателствата, които новите китайски проекти поставят пред Европа. Той обяснява значението на ЦЕРН и неговата мисия по начин, достъпен за всички: ЦЕРН е уникалният връх в опитите да разберем откъде сме произлезли. Като физик за мен е важно да разбера как е изглеждала Вселената непосредствено след Големия взрив.“

Томсън подчертава, че Големият адронен колайдер е най-мощният съществуващ ускорител на частици, и добавя, че подобни проекти отнемат десетилетия, за да бъдат разработени и реализирани. Въпреки това, Китай планира да създаде още по-мощен и по-евтин ускорител, което може да създаде натиск върху сроковете за реализация на новите проекти в ЦЕРН.

Независимо от потенциалната конкуренция, професор Томсън остава оптимист: „Предимството, което имаме в Европа, е нашият 70-годишен опит в изграждането на този тип ускорители. Когато кажем, че нещо ще се случи, то се случва.“ Това е важна заявка за бъдещето на европейските научни изследвания.

От друга страна, Томсън отбелязва, че технологиите, разработени в ЦЕРН, имат практическо приложение, включително и в медицината. Според него, те могат да помогнат в борбата с рака чрез усъвършенствани методи за диагностика и лечение, базирани на технологии за ускоряване на частици. Това демонстрира как фундаменталните научни изследвания могат да доведат до значими ползи за обществото.

Предстои да видим как ще се развие тази научна надпревара и дали Китай ще успее да постави нови стандарти в изучаването на Вселената. Важно е обаче да се подчертае, че независимо от резултатите, усилията на учените и от двете страни ще продължат да обогатяват познанията ни за фундаменталните закони на природата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    8
    Българин
    Смрадливият бесарабски третополов траверс от номер 5 не е чувал за много неща,най вече не е чувал за майка си защото не я познава хахахаа
  • 0
    7
    Ебан бесарабски соросоид до 5
    Тази мантра за американските смартфони, перални, компютри, ходи да си я разправяш в гей клуба на ДеБил-ПеПерастите. Там може и да хване декиш. Но нали видя какво стана с Хуавей - ебаха мамата на ПеПерасткият гогъл и станаха номер едно в света! Вече американските боклуци не са на мода. Същото е и компютрите - няма по голям боклук от АМЕРИКАНСКИЯ УИНДОУС! А също нека не забравяме, че всичките "американски" смартфони, перални, компютри се произвеждат в Китай, по АМ технологии. Казано на разбираем за простите ДеБил-ПеПеруги език, важен е архитекта на една сграда, а не дюлгерите, редили тухлите.... Нормален човек(не укропитек), когато застане пред дворец в Русия,веднага осъзнава какви насрани цигани обитават западна Европа и каква цивилизация има Русия в сравнение с евроГейските травестити!
  • -2
    6
    до соросоида
    Ти май за Linux например не си и чувал?!? И забележи, него глобалния проблем с Crowdstrike въобще не го засeгна, че и с други подобни! За Nokia също не си чувал, мога да ти изреждам още и още 😁😁😁
  • 2
    5
    Гаден соросоид
    До 4 Тази мантра за китайските смартфони, перални, компютри, ходи да си я разправяш в клуба на бсп/бкп или на иZраждане. Там може и да хване декиш. Но нали видя какво стана с Хуавей, когато си въобразиха да са много велики - ГООГЛЕ им оряза достъпъпа до Гоогле плей и до там ... Вече Хуавей не са на мода .... Същото е и компютрите - без АМЕРИКАНСКИ УИНДОУС са безполезни ... А също нека не забравяме, че смартфони, перални, компютри САМО се произвеждат в Китай, по АМЕРИКАНСКИ технологии. Казано на разбираем за простите русофили език, важен е архитекта на една сграда, а не дюлгерите, редили тухлите.... Нормален човек(не русофил), когато застане пред дворец в Западна Европа, не се вълнува от циганорите бъркали киреча за стените, а се вълнува от АРХИТЕКТА проектирал двореца!
  • 1
    4
    до 2
    Прав си, няма! Сега има секън хенд западни автомобили, влакове и автобуси! Новите неща са китайски / едната от двете комунистически държави, втората е С. Корея/- смартфони, перални, компютри!😁😁😁
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари