ЕС ще продължи да се сблъсква с високи цени на електроенергията до 2050 година

0
Европа ще плаща значително повече за електроенергия в сравнение със САЩ и Китай
Европа ще плаща значително повече за електроенергия в сравнение със САЩ и Китай

Европа ще плаща значително повече за електроенергия в сравнение със САЩ и Китай

Тежката бюрокрация и липсата на изградена верига на доставки за зелените индустрии подкопава усилията на блока да предлага достъпна енергия за своите индустрии.

Европейският съюз (ЕС) ще продължи да се сблъсква с високи цени на електроенергията до 2050 г., предупреждава бизнес лоби на блока, цитирано от Bloomberg. Дори при реализирането на най-оптимистичния сценарий за достигане на въглеродна неутралност, ЕС ще плаща значително повече за електроенергия в сравнение със САЩ и Китай. Това се дължи на нарастващото търсене и свързаните със сектора недостатъци.

Високи разходи за производство на електроенергия

Проучване, поръчано от BusinessEurope, показва, че разходите за производство на електроенергия в ЕС ще бъдат поне с 50% по-високи от тези в САЩ и Китай до 2050 г. при „управляван сценарий“, при който целите за климата се постигат без големи проблеми. В случай на „разочароващ преход“, при който ключовите политики претърпяват забавяне след средата на века, разходите могат да бъдат три пъти по-високи от тези в САЩ и Китай.

„Това ще постави европейските компании в сериозно конкурентно неизгодно положение спрямо тези ключови държави, поради което се нуждаем от извънредни действия на ниво ЕС“, изтъква Маркус Байрер, генерален директор на BusinessEurope. „Осигуряването на енергия на конкурентни цени ще бъде от основно значение за запазването на индустриалната база на Европа, категоричен е той.

Зависимост от вноса и геополитически фактори

ЕС плаща значително повече за енергия в резултат на зависимостта си от вноса, ситуация, която се влоши след нахлуването на Русия в Украйна и намаляващите доставки на газ от Москва. Това породи опасения, че Вашингтон и Пекин могат да подкопаят Европа, когато става въпрос за захранване на традиционни индустрии, като производството на стомана, или иновативни сектори за чисти технологии като вятърните турбини и електромобилните батерии.

Предизвикателства и препоръки

Намаляването на енергийните разходи е един от основните приоритети за ръководителите на големите индустриални компании в Европа. Политиците превърнаха конкурентоспособността при възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в един от крайъгълните камъни за следващата Европейска комисия (ЕК), но компаниите казват, че се сблъскват с тежка бюрокрация.

Един от ключовите инструменти на ЕС е Механизмът за коригиране на въглерода на границите (CBAM), който налага данък върху вносните стоки в зависимост от въглеродното им съдържание. Ако това се окаже неефективно в подпомагането на индустрията на блока, BusinessEurope казва, че законодателите трябва да преразгледат постепенното премахване на безплатните въглеродни квоти за производителите.

Лобито също така препоръчва по-голяма интеграция на възобновяеми и нисковъглеродни енергийни източници в целия блок, изграждане на верига на стойност на водорода, рационализиране на процеса на издаване на разрешителни и насърчаване на декарбонизацията чрез стимули от страна на търсенето.

Сериозни предизвикателства пред ЕС

Проучването, публикувано от BusinessEurope, подчертава сериозните предизвикателства пред ЕС в опитите му да осигури конкурентоспособна енергия за своите индустрии. Високите цени на електроенергията и зависимостта от вноса поставят блока в неблагоприятно положение спрямо САЩ и Китай. За да се справи с тези предизвикателства, ЕС трябва да предприеме решителни действия за интеграция на възобновяеми източници, изграждане на верига на стойност на водорода и рационализиране на бюрократичните процедури.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Евродепутатът
    Волгин за тъпата путка Урсула: ***** https://www.youtube.com/watch?v=IwRH7Vp4zCk&t=165s
  • 3
    2
    Хората са казали:
    Не щете Русия и Китай – яжте им хуя, по €вроатлантически!
  • 5
    1
    Мда
    Че то в ЕС има безброй чиновници с огромни заплати. Докога?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари