Брюксел раздели Албания от Северна Македония по пътя за ЕС

2
Страната официално започна преговори за присъединяване към съюза
Страната официално започна преговори за присъединяване към съюза

Страната официално започна преговори за присъединяване към съюза

Албания поема по самостоятелен път към членство в Европейския съюз.

Европейският съюз официално даде зелена светлина на Албания да започне преговори за присъединяване, отделяйки процеса ѝ от този на Северна Македония. Това стана ясно след решение на Комитета на постоянните представители на правителствата на държавите членки на ЕС (Корепер), съобщава БГНЕС.

Ключов момент в европейската интеграция на Албания

На 15 октомври 2024 година в град Люксембург ще се проведе междуправителствена конференция между Европейския съюз и Албания. Това събитие бележи официалното начало на преговорите за членство на балканската държава, като ще бъде отворен първият клъстер от преговорни глави.

Разделяне на пътищата с Северна Македония

Първоначалният план предвиждаше Албания и Република Северна Македония да започнат преговорния процес едновременно. Този сценарий обаче не се осъществи поради отказа на правителството в Скопие, водено от премиера Християн Мицкоски, да изпълни предварително договорените условия в преговорната рамка.

В резултат на това в края на септември 2024 година Брюксел взе решение да раздели пътя на двете държави към европейска интеграция. Това позволи на Албания да продължи напред, докато Северна Македония остава в изчакване на по-нататъшно развитие.

Този ход на Европейския съюз подчертава готовността му да оценява индивидуално напредъка на всяка страна кандидат, насърчавайки реформите и изпълнението на критериите за членство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари