Урсула фон дер Лайен е на посещение в РСМ

0
Македонският министър-председател Християн Мицкоски я посрещна в Скопие
Македонският министър-председател Християн Мицкоски я посрещна в Скопие Снимка: Урсула фон дер Лайен / X

Македонският министър-председател Християн Мицкоски я посрещна в Скопие

Председателят на ЕК пристигна на важна визита в Северна Македония.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен започна своето официално посещение в Скопие със среща с министър-председателя на Северна Македония Християн Мицкоски. Визитата е част от обиколката ѝ в шест държави от Западните Балкани, информира БГНЕС.

Ключови срещи в македонската столица

Програмата на председателя на Европейската комисия включва първоначална среща на четири очи с премиера Мицкоски, последвана от разширени разговори между делегациите на двете страни. Планирана е и съвместна пресконференция след приключване на преговорите. В рамките на визитата си Урсула фон дер Лайен ще проведе среща и с президента Гордана Силяновска - Давкова.

Контекст на посещението

Посещението идва в момент, когато Албания вече е започнала официалните преговори за членство в Европейския съюз самостоятелно, отделно от Северна Македония. Първоначалният план предвиждаше двете държави да започнат преговорния процес едновременно, но това не се осъществи поради неизпълнение на задълженията по Преговорната рамка от страна на правителството на Християн Мицкоски.

План за растеж на Западните Балкани

На 23 октомври 2024 година Европейската комисия даде одобрение на реформените планове на пет държави от региона - Северна Македония, Албания, Косово, Сърбия и Черна гора. Тези планове са обвързани с Плана за растеж на Западните Балкани и предвиждат изпълнение на социално-икономически и фундаментални реформи в периода 2024-2027 година. При успешното им реализиране страните ще получат достъп до финансиране от 6 милиарда евро от Европейския съюз.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В България да имаш проблем с алкохола означава, да ти свърши пиенето!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари