Фон дер Лайен започва обиколка в Западните Балкани

0
Председателят на ЕК посещава шест балкански държави
Председателят на ЕК посещава шест балкански държави Снимка: АП / БТА

Председателят на ЕК посещава шест балкански държави

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, започва мащабна обиколка в Западните Балкани на 23 октомври 2024 година. В рамките на посещението си тя ще посети последователно Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Сърбия, Косово и Черна гора.

Ключови срещи в Скопие

След визитата си в Тирана председателят на Европейската комисия ще продължи към Скопие в четвъртък. В столицата на Северна Македония са планирани срещи с министър-председателя Християн Мицкоски и президента Гордана Силяновска-Давкова. Делегацията на Европейския съюз в Скопие потвърди, че след разговорите ще се проведе съвместна пресконференция между Фон дер Лайен и Мицкоски.

План за икономически растеж

Основен акцент в разговорите ще бъде напредъкът на региона по пътя към членство в Европейския съюз, както и обсъждането на план за икономически растеж на стойност 6 милиарда евро.

Приоритет върху разширяването

Настоящата обиколка се осъществява в момент, когато темата за разширяването на Европейския съюз заема водещо място в дневния ред на общността. Това беше потвърдено лично от Фон дер Лайен по време на срещата на върха на Берлинския процес и Стратегическия форум в Блед.

Албания вече е започнала самостоятелни преговори за членство в Европейския съюз, след като процесът ѝ беше отделен от този на Северна Македония. Първоначалният план предвиждаше двете държави да започнат преговори едновременно, но това не се осъществи поради неизпълнение на задълженията по Преговорната рамка от страна на управлението на Християн Мицкоски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Защо Ленчето не прави нищо днес?
- Тя замества шефа тази седмица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари