Атанас Кацарчев: Нещо не е наред с минималната работна заплата

1
Синдикати и работодатели спорят дали минималната заплата да се увеличи на 1077 лева
Синдикати и работодатели спорят дали минималната заплата да се увеличи на 1077 лева Видео: NOVA

Синдикати и работодатели спорят дали минималната заплата да се увеличи на 1077 лева

След продължителни дебати между представители на бизнеса, синдикатите и държавата, методологията за изчисляване на минималната работна заплата в България претърпя съществена промяна. Отсега нататък тя ще се определя като процент от средната заплата за страната. Според новия механизъм се предвижда увеличение от 15,4%, което ще доведе до покачване на минималното възнаграждение от сегашните 933 лева до 1077 лева, считано от 1 януари 2025 година.

Атанас Кацарчев, главен икономист от Конфедерацията на труда "Подкрепа", коментира ситуацията в предаването "Пресечна точка": "През последните години наблюдавам процесите по темата за увеличаването на минималната работна заплата в страната и не съм видял някой да предложи по-висока минимална работна заплата, изчислена по въпросната формула. Работодателите винаги искат тя да бъде по-ниска, защото това ги устройва."

Кацарчев подчерта историческата значимост на минималната работна заплата, припомняйки, че още през 1919 година Международната организация на труда е определила необходимостта от нейното съществуване. Той изтъкна дългогодишния конфликт на интереси между работодатели и служители: "Работодателят иска да плаща малко с цел да си гарантира печалбите, а работникът иска да получава адекватно възнаграждение."

Икономистът изрази загриженост относно настоящото ниво на минималната заплата в България: "Минималната работна заплата трябва да осигури нормален начин на живот, но това не се случва. България е с най-ниската работна заплата на Балканите, да не говорим спрямо ЕС. Това показва, че нещо не е наред."

Що се отнася до влиянието върху държавния бюджет, Кацарчев смята, че той не би пострадал съществено от увеличението, но подчерта важността на правилното планиране на разходите. "Държавата като приходи е функция на икономиката, но по-скоро самата икономика не знае какво да прави и основният въпрос е какви икономически политики трябва да бъдат прилагани, какви сектори трябва да бъдат подпомагани и кое е нещото, което би „съживило" икономиката в страната," обясни той.

В заключение, главният икономист на Конфедерацията на труда "Подкрепа" подчерта, че дебатът за минималната работна заплата е част от по-широка дискусия за бъдещето на българската икономика и задържането на работната сила в страната: "Борбата за минималната работна заплата е елемент от цялата система, за да се задържат хората в България."

Предстоящото увеличение на минималната работна заплата поставя редица въпроси пред българското общество и икономика. Ще успее ли новият подход да балансира интересите на работодатели и служители? Как ще се отрази това увеличение на конкурентоспособността на българските предприятия и на стандарта на живот на работниците? Тези въпроси остават открити и ще бъдат обект на бъдещи дискусии и анализи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Гост
    На нашите робовла..... работодатели им се вижда скъпичко да плащат по-висока минимална заплата. Не им стига, че осигуряват на минимална и скатават от осигуровки и данъци. Ако плащаха данъци и осигуровки на реалните заплати, пенсионерите ни щяха да ходят по курорти целогодишно. В България пенсионерите живеят в нищета, защото има работодатели, които не плащат осигуровки на реалните заплати.
  • 3
    1
    Еееей
    Не я увеличавайте бе! Сакън! Намалете я...! Ваща кожа крадлива измет такава, и работодатели и депутати дето само лапате от гърба на бедния човечец! В Европа може минимална заплата 13 евро на час тук не. Инвеститорите щели да избягат.. Кръвопийци такива..
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари