Тристранният съвет решава за минимална заплата от 1077 лева

0
МРЗ вече се изчислява като процент от средната за страната
МРЗ вече се изчислява като процент от средната за страната Снимка: Dunavmost

МРЗ вече се изчислява като процент от средната за страната

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда новия размер на минималната работна заплата.

Днес от 11:00 часа, Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе заседание, на което ще бъде обсъден проектът за определяне на новия размер на минималната работна заплата (МРЗ) в България от 1 януари 2025 година. Информацията беше разпространена от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

Заседанието ще се проведе в Гранитна зала в сградата на Министерския съвет. Основна тема на дискусията ще бъде проектът на Постановление на Министерския съвет, внесен от министъра на труда и социалната политика, който предлага нов размер на минималното възнаграждение.

В края на август тази година правителството излезе с предложение минималната работна заплата за 2025 година да достигне 1077 лева, което представлява увеличение от 144 лева спрямо текущия размер от 933 лева. Общественото обсъждане на проекта приключи на 26 септември 2023 година.

Според доклада, придружаващ предложението, определянето на МРЗ на 1077 лева ще позволи запазването и развитието на националната практика за определяне на минималното трудово възнаграждение. Този подход се основава както на използваните статистически данни, така и на стремежа за постигане на прозрачност и прогнозируемост в рамките на действащия механизъм.

Очаква се на заседанието да присъстват представители на синдикатите, работодателските организации и правителството, които ще обсъдят детайлите по предложението и възможните ефекти от повишаването на минималната работна заплата върху икономиката и пазара на труда в страната.

Предстоящото обсъждане на НСТС е ключова стъпка в процеса на определяне на новия размер на минималната работна заплата, като окончателното решение ще бъде взето от Министерския съвет след приключване на консултациите със социалните партньори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари