Тристранният съвет не постигна съгласие за минималната работна заплата

0
Синдикатите приеха предложението, работодателите не го одобриха
Синдикатите приеха предложението, работодателите не го одобриха

Синдикатите приеха предложението, работодателите не го одобриха

Минималната работна заплата за 2025 година остава спорен въпрос.

Националният съвет за тристранно сътрудничество не успя да постигне консенсус относно размера на минималната работна заплата (МРЗ) за 2025 година. Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов представи проект на постановление на Министерския съвет, предлагащ увеличение на МРЗ до 1077 лева от 1 януари 2025 година, предава БТА.

Синдикалните организации изразиха подкрепа за предложението, докато представителите на бизнеса се противопоставиха на идеята. Пламен Димитров, президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), аргументира позицията на синдикатите, като се позова на данни от Евростат. Според него, съотношението между законоустановената МРЗ и средната брутна заплата в България е най-ниско сред държавите с регламентирана МРЗ за 2022 и 2023 година.

Димитров подчерта: "Нарастването на МРЗ не пречи на конкурентоспособността на икономиката. В момента в страната има едни от най-ниските нива на безработица, броят на нискоквалифицираните работници, които се наемат на МРЗ, се увеличава и по този начин се стимулира заетостта, от което се повишава потреблението и има ръст в икономиката."

Атанас Кацарчев, икономист от Конфедерацията на труда "Подкрепа", добави, че предложената сума от 1077 лева брутна МРЗ се равнява на 836 лева нетно възнаграждение. Той изтъкна, че България все още е на дъното на Европа по отношение на подоходните неравенства и даде пример с почасовото заплащане на български студенти в Съединените американски щати, които получават между 16 и 20 долара на час за сезонна работа.

От друга страна, работодателските организации се противопоставиха на предложението на правителството. Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България, предложи да не се определя нов размер на МРЗ за следващата година, докато не бъде транспонирана директивата на Европейския съюз за адекватни минимални работни заплати.

Дебатът за МРЗ продължава да бъде ключов икономически и социален въпрос, отразяващ сложните взаимоотношения между труд, капитал и държавна политика в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Бачкатора
    Ако се вдигне минималната заплата има логика всички по-високи (постигнати срещу правилно оценен труд) заплати също да подскокнат. Иначе недостатъчно сериозните работяги ще се приближат по пари до по-старателните. Това ще има демотивиращ ефект за по-старателните работяги. Естествено бизнесът ще е против - намалява му се печалбата, а и някои твърдят, че ще фалират. Така че въпросът е: да продължи мизерията на работещите или да изчезне неефективният бизнес. Усссс...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари