Окончателно: Минималната заплата става 1077 лева

0
Увеличението е със 144 лева спрямо настоящото възнаграждение
Увеличението е със 144 лева спрямо настоящото възнаграждение Снимка: Dunavmost

Увеличението е със 144 лева спрямо настоящото възнаграждение

Министерският съвет взе решение за увеличение на минималната работна заплата, която от януари 2025 година ще достигне 1077 лева. Повишението представлява ръст от 144 лева или 15,4 процента спрямо настоящото възнаграждение от 933 лева.

Изпълнение на европейски изисквания

Решението е продиктувано от промените в Кодекса на труда, според които минималното възнаграждение трябва да представлява 50 процента от средната работна заплата за страната. България има срок до 15 ноември да въведе изискванията на директивата на Европейския съюз за адекватните минимални работни заплати в страните членки.

Разногласия между социалните партньори

Социалните партньори остават на различни позиции относно увеличението. Работодателските организации критикуват формулата за изчисление, твърдейки че тя намалява чувствително разликата в заплащането между различните квалификации труд. Синдикалните организации от своя страна настояват за по-голямо увеличение.

Социалният министър Ивайло Иванов коментира в предаването "Защо, господин министър" по bTV: "Правителството трябва да изпълни нормативната уредба такава, каквато е." Той допълни, че минималната работна заплата е единственият инструмент на правителството за влияние върху повишаването на доходите.

По данни на социалния министър, около 430 000 души в България получават минимално възнаграждение.

Преди началото на правителственото заседание служебният премиер Димитър Главчев заяви: "Крайно време е сериалът 'Игра на избори' да приключи. Хората очакват финалните надписи и 'Край!'"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    ха хаа
    Айдеее велев и компанията му робовладелци, ЯЖТЕ ХУЯ С МАКАРИТЕ!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Защо Ленчето не прави нищо днес?
- Тя замества шефа тази седмица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари