Жители на Горна Оряховица протестират срещу строеж на общежитие за чуждестранни работници

0
Местните жители се страхуват от липса на интеграция и нарушаване на обществения ред
Местните жители се страхуват от липса на интеграция и нарушаване на обществения ред Снимка: Bulgaria On Air

Местните жители се страхуват от липса на интеграция и нарушаване на обществения ред

Жители на Горна Оряховица се готвят за протест срещу предложението за изграждане на общежития за работници от трети страни. Подписка с над 200 подписа вече е внесена в общината, като основните опасения на местните жители са свързани с възможното нарушаване на спокойствието в квартала и липсата на интеграция на чуждестранните работници в общността.

Според информацията, фирмата - инвеститор възнамерява да ремонтира сградата и след това да я използва за настаняване на работници от държави като Бангладеш, Индия, Непал, Узбекистан и Киргизстан. Евдокия Иванова, една от недоволните местни жители, изрази своите опасения, че пристигането на чужденци може да доведе до културни и социални сблъсъци: "Другото ни притеснение е, че тук ще дойдат хора, които не са от нашата общност, които не могат да се интегрират с нашите обичаи, нрави, религия и ще започнат да създават проблеми.", казва тя пред Bulgaria On Air.

Мнозина от живеещите в района споделят сходни притеснения. Радка Конакчиева, друга жителка на квартала, смята, че наличието на общежитие в непосредствена близост до техните домове ще повлияе на сигурността на децата в района: "Нашите деца няма да могат спокойно да играят."

Местната власт, обаче, се опитва да успокои нажежените страсти. Кметът на Горна Оряховица Николай Рашков уверява жителите, че няма причина за безпокойство. Според него, работниците, които ще бъдат настанени в общежитието, ще бъдат под строг контрол, а всяко нарушение на обществения ред ще доведе до тяхната екстрадиция. "Тези хора идват, за да изкарат малко пари и да ги пращат на семействата си," обясни Рашков, подчертавайки, че тези работници са временно наемни лица и не представляват риск за местната общност.

Въпреки уверенията от страна на кмета, част от жителите остават скептични и настояват за повече гаранции от общината. Те подчертават, че не са против работниците, а са загрижени за социалната хармония в техния квартал.

Утре предстои Общинският съвет на Горна Оряховица да проведе сесия, на която ще бъде обсъдено и решено дали да се даде зелена светлина на инвестиционното предложение. Въпросът с общежитията за работници от трети страни остава разделящ за местната общност, като бъдещите действия на съвета ще бъдат от решаващо значение за развитието на ситуацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари