Протест срещу общежитие за чужденци в Горна Оряховица

1
Местните жители недоволстват от липсата на информация и страх от социални конфликти
Местните жители недоволстват от липсата на информация и страх от социални конфликти

Местните жители недоволстват от липсата на информация и страх от социални конфликти

Община Горна Оряховица се сблъска с напрежение сред местните жители, след като стана ясно, че занемарена общинска сграда е обект на интерес от инвеститори, които искат да я превърнат в общежитие за чужденци. Протестиращите са особено обезпокоени от липсата на прозрачност и недостатъчна информация от страна на властите.

В сърцето на конфликта стои фактът, че преди месец общината е отговорила на запитване от Агенцията за бежанците с твърдението, че няма сгради с отпаднала необходимост, които да се използват за настаняване на мигранти. Сега обаче, местната управа подготвя продажба на такива сгради, което предизвиква съмнения и недоволство сред жителите на града.

Местните медии разпространиха информация, че инвеститорите възнамеряват да настанят в бъдещото общежитие около 300 чуждестранни работници от страни като Бангладеш, Иран, Непал, Узбекистан и Пакистан. Това доведе до страхове сред жителите, че различията в културите и обичаите на тези работници могат да доведат до социални конфликти. Жителка на града, която участва в протеста, сподели пред медиите: "Те са с други разбирания, може да се получат нежелани инциденти."

Кметът на Горна Оряховица Николай Рашков заяви, че сградите, за които става въпрос, са общинска собственост, но са в лошо състояние и често стават обект на вандализъм. Той посочи, че целта на общината е да намери стратегически инвеститори, които да ги възстановят и да ги използват за полезни цели. За последните шест месеца, местната власт е работила по подготовката на подробни устройствени планове, за да може сградите да бъдат разделени на обособени части и да бъдат продадени по-лесно.

Интересът към сградите идва от три различни инвеститора, но един от тях наистина има намерение да настани чужденци. Това доведе до подписка сред жителите, като вече са събрани над 200 подписа против проекта. В четвъртък, на заседание на общинския съвет, ще се гласува предложението за продажба на имотите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Такива са повечето инвеститори...
    напоследък Свестните си тръгнаха сами или ги прогониха.Тук всичко е в информационно затъмнение и се "сервира" пред свършен факт Хората нямат право на мнение.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари