Забавяне и оскъпяване на строителството на магистрала "Хемус"

0
Строителството се бави с 584 дни, разходите се увеличават с до 40 процента
Строителството се бави с 584 дни, разходите се увеличават с до 40 процента Снимка: АПИ

Строителството се бави с 584 дни, разходите се увеличават с до 40 процента

Строителството на магистрала "Хемус" продължава да се сблъсква със сериозни предизвикателства. Според служебната министърка на регионалното развитие Виолета Коритарова, за последните три години са натрупани общо 584 календарни дни забавяне, а разходите са се увеличили с между 30 и 40 процента. Тези данни бяха представени по време на изслушване в парламента по искане на депутати от "Възраждане".

Текущо състояние и предстоящи дейности

Виолета Коритарова обясни, че когато поела поста, е открила заповед за възобновяване на строителството от март тази година. В действителност строителните дейности започнали едва наскоро, поради необходимостта от саниране на трасетата след дългия застой. Коритарова подчерта, че колкото повече се забавя строителството, толкова повече ще се увеличават разходите, като индексацията на разходите вече е около 32 процента.

Към момента, индексациите по "Хемус" възлизат на 37,07 милиона лева, но това е само за дейности, изпълнени след 30 юни 2021 година. Очаква се допълнително увеличение на цената с 30-40 процента при стартиране на дейностите по останалите лотове, извън първи, втори и трети, по които се работи най-усилено.

Планове за завършване на първия участък и стартиране на нови

До края на тази година се очаква да бъдат завършени и пуснати в експлоатация първият участък между Боаза и Дерманци, който е около 15 километра и вече е 68 процента готов. Освен това, ще започне строителството на четвърти, пети, шести и девети участък, за които са осигурени терени.

Проблеми с участъци 7 и 8

Участъци 7 и 8 продължават да са проблематични. За тях има готова ОВОС (Оценка на въздействието върху околната среда), но се наложи промяна на трасето, което изисква нов екодоклад. За осмия участък все още не е издадено строително разрешително, тъй като се прави технически проект, който ще бъде готов до 260 дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Любопитен
    Какво стана с изплатените аванси от много милиони с които се гарантираше цената на бъдещото строителство?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари