Виолета Коритарова: Държавата е длъжник на Северна България!

1
Строителството по АМ "Хемус" е спирано за близо 600 дни през последните три години, заяви регионалният министър
Строителството по АМ "Хемус" е спирано за близо 600 дни през последните три години, заяви регионалният министър Снимка: БТА / Архив

Строителството по АМ "Хемус" е спирано за близо 600 дни през последните три години, заяви регионалният министър

Забавяния и предизвикателства в строителството на автомагистрала "Хемус".

Първи и втори участъци от магистрала "Хемус" са претърпели многократни спирания на строителните дейности през последните три години. Според Виолета Коритарова, служебният министър на регионалното развитие и благоустройството, строителството е било спирано общо за 584 календарни дни в този период. Тази информация беше представена по време на изслушване в парламента относно напредъка на строителството на автомагистралата, както и процедурите по стартиране на строителството на автомагистрала "Черно море". В изслушването участва и председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Йордан Вълчев.

Възобновяване на строителството

Министър Коритарова информира, че от март тази година строителните дейности по автомагистрала "Хемус" са били възобновени, след като са били извършени необходимите индексации на инхаус договорите. Въпреки това, реалното строителство започна едва сега, тъй като обектът е имал нужда от саниране, за да бъде годен за строителни дейности след дългия престой. Усилията на държавата през последните три месеца са били насочени към възможно най-бързото стартиране на строителните работи, като пример за това е актът за отчуждаване на терени по трасето на лот 9 от май месец.

Стратегическо значение за Северна България

"Не само като регионален министър, а и като гражданин на България съм убедена, че държавата е длъжник на Северна България", каза министърът, визирайки напредъка на пътя Видин - Ботевград. Тя добави, че това с още по-голяма степен важи и за основната път на артерия на Севера - автомагистрала "Хемус".

По първи участък от "Боаза" до "Дерманци" изпълнението е около 68%, а по втори участък - от "Дерманци" до път 3-3005, включително "Каленик", изпълнението е около 23%. Трети участък, от "Каленик" до пътна връзка 2-35 Плевен-Ловеч, е изпълнен на около 53%.

Планирани срокове и дейности

Агенция "Пътна инфраструктура" работи усилено за доизграждане и въвеждане в експлоатация на участък 1 до края на 2024 година, а трасето от 52 км от "Боаза" до връзката с пътя Плевен-Ловеч е планирано да бъде завършено до края на 2026 година. Участъци 4, 5 и 6 от връзката с пътя Плевен-Ловеч при пътен възел "Плевен" до път 1-5 Русе-Велико Търново са теренно осигурени, като строителството ще започне до края на 2024 година.

Екологични процедури и одобрения

Министърът напомни, че за участъци 7 и 8 от път 1-5 до пътен възел "Ковачевско кале" и от пътен възел "Ковачевско кале" до пътен възел "Лозница" е проведена екологична процедура и е постановено решение по ОВОС още през 2015 година. За участък 7 е установено, че е необходима геометрична промяна на одобреното трасе, което ще ускори процедурите по издаване на разрешения за строеж. За участък 8 трасето ще следва одобрената от ОВОС следа, като в момента е в процес на реално проектиране.

Следващи стъпки

За участък 9, след пътен възел "Лозница" до пътен възел "Буховци Юг", е изготвен технически проект, като в момента се провежда уведомителна процедура до Министерството на околната среда и водите. След завършването ѝ ще бъдат издадени съответните разрешителни за ползване на водни обекти, съгласно Закона за водите. Прогнозният срок за осигуряване на разрешителните е около 3 месеца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Дагонов
    Айде пак се оказахме длъжници. Пак ние сме виновни. Този път на някакви дриплювци. Еби му майката...
  • 8
    2
    В България
    само се краде и то Яко.Нищо не се гради, няма грижа за хората.
  • 9
    1
    Даааааа
    Държавата е длъжник и на хилядите български граждани,които бяха излъгани за санирането!!!Стотици панелки,рушащи се ,подали изрядни документи,бяха отхвърлени и са в резервните списъци!!! В тази държава се краде!! Това е!!!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари