Строежът на магистрала "Хемус" се оскъпява с 1 милиард лева

0
Стойността на бъдещите строителни дейности ще бъде с поне 30-40% по-скъпа от договореното
Стойността на бъдещите строителни дейности ще бъде с поне 30-40% по-скъпа от договореното Снимка: АПИ / Архив

Стойността на бъдещите строителни дейности ще бъде с поне 30-40% по-скъпа от договореното

Проектът за изграждане на магистрала "Хемус" се сблъсква с нови предизвикателства, свързани с оскъпяването на строителните дейности и забавянията в изпълнението. Регионалният министър Виолета Коритарова обяви на изслушване в парламента, че на базата на извършени до момента индексации, може да се очаква, че стойността на бъдещите строителни дейности ще бъде с поне 30-40% по-скъпа. Това означава, че магистралата ще поскъпне с около 1 милиард лева.

В момента Агенция "Пътна инфраструктура" има два договора с държавната фирма "Автомагистрали" за изграждане на "Хемус". Първият договор е на стойност 1,6 милиарда лева без ДДС и обхваща участъци 1-6, а вторият е за 1,1 милиарда лева без ДДС и обхваща участъци 7-9. Оскъпяването на тези договори с 40% е равносилно на малко над 1 милиард лева, като сметката е груба, защото вече има някакви разплатени дейности.

Коритарова обясни, че прогнозата за оскъпяването е базирана върху вече индексирани плащания за реално извършени дейности, като не може да се даде точна прогноза за бъдещата инфлация. По договора за участък 6 са индексирани ремонтни дейности с начална стойност 116 милиона лева, като индексацията при тях е за 36,5 милиона лева или 32%. По втория договор има по-малко извършени дейности, които са индексирани - с първоначална стойност 2,7 милиона лева, като индексацията е в размер на 567 000 лева.

Освен че ще струва много повече спрямо първоначалните договори, магистралата ще се забави значително във времето. Коритарова обяви, че за последните три години строителството е било спряно в рамките на общо 584 дни, като е започнало отново през март тази година. В момента се работи по участъците 1-3, като се очаква те да са готови до края на 2026 година. За участъци 4-6 се чака комплексен доклад за съответствие и едва след това ще бъде издадено разрешение за строеж. Участъци 7-9 все още нямат ясни трасета, като текат процедури по оценка на въздействието върху околната среда и отчуждителни процедури на места.

Крайните срокове за участъците 7-9 са между 30 и 36 месеца след началото на строителството, но кога точно ще започне строителството - остава неясно. Сложността на проекта и непрекъснато променящата се икономическа обстановка добавят допълнителни предизвикателства пред завършването на магистрала "Хемус".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    наблюдател
    То се знае кой е крал 12 години, защо не го назовете....тази "Хемус" бездънна яма от 50 години...мечта на няколко поколения...колко пари глътна, окрадоха и край няма...колко избори нахрани, колко бизнесмени....
  • 3
    5
    ОСЪДЕНИ
    Осъдени за некачествени ремонти? За катастрофи причинени от лоша инфраструктура и пътища?
  • 2
    4
    Оскъпяване.на КОЕ?
    На ремонта ма ремонтите на ремонта? Нещо да не се е оскъпило? За нещо парите да са стигнали?
  • 6
    3
    марко
    Оскъпяване, оскъпяване, не знам, но колко умират по пътищата, техния живот е по скъп от този един милиард. Така, че да се действа-работи.
  • 6
    2
    Дедо
    Еееей...ще доживеем ли да минем поне веднъж от край до край по тоя Хемус?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари