Тихомир Безлов: Има една партия, която доминира в купуването на гласове

1
Ефективността на акциите на МВР остава под въпрос
Ефективността на акциите на МВР остава под въпрос Снимка: БТА

Ефективността на акциите на МВР остава под въпрос

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията коментира актуалната ситуация с купуването на гласове преди предстоящите избори в интервю за Българското национално радио. Според експерта, една партия, която наскоро се е разделила на две, продължава да бъде основен фактор в незаконната практика за купуване на гласове.

Планирани операции срещу купуването на гласове

Безлов отбелязва, че Министерството на вътрешните работи (МВР) планира повече акции срещу купуването на гласове в сравнение с предишни избори. Въпреки това, той изразява съмнение относно ефективността на тези мерки:

"Виждаме планирани операции и МВР се опитват да направят повече акции от предишните избори. Ползата е, че като са повече, част от контингента ще се пази повече и ще купи по-малко гласове. Но почти никога не се засяга корпоративния вот, а той е по-голям от купения", споделя експертът.

Корпоративен вот - по-сериозен проблем от купения

Безлов подчертава, че корпоративният вот представлява по-голям проблем от директното купуване на гласове. Той дава пример с минали случаи в топлоелектрически централи и мини, където е имало сериозен корпоративен натиск за гласуване по определен начин.

"Да, в предприятие може да има натиск за гласуване, вие как го доказвате това?", пита риторично Безлов, посочвайки трудността при разкриването и доказването на такива практики.

Политически натиск и селективно правоприлагане

Експертът изразява загриженост относно възможността за политически натиск върху правоохранителните органи:

"Това, което със сигурност е вярно, че вероятно в зависимост от ситуацията и началниците се съобразяват с тази доминираща партия. Съобразяват се и избягват по-тежки мерки, защото след това не е ясно кой ще дойде на следващите избори и какви ще са последиците за тях, ако са прекалено активни."

Недостатъчна ефективност на правоохранителните органи

Безлов критикува работата на МВР, твърдейки, че те често разчитат на сигнали от политически партии, вместо да провеждат собствени разследвания:

"Обикновено някоя партия или коалиция пуска сигнал до МВР и те трябва да го проверят", обяснява той, намеквайки за липса на проактивност от страна на правоохранителните органи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    нунчо
    МВР провежда собствено разследване и като чуе,че Варбан ц иг ан ина е купувача си замълчават защото шефовете са назначени от сикаджииските гербаци
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В училище:
- Госпожо, аз колко отсъствия имам?
- Ти пък кой си?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари