Димитър Главчев: Основната ни цел е да няма никакви изкривявания в изборния процес

0
168 сигнала и 30 задържани в борбата с изборните нарушения
168 сигнала и 30 задържани в борбата с изборните нарушения Снимка: Министерски съвет

Служебният премиер разкри мерките за борба с изборните нарушения

Димитър Главчев, служебен министър-председател на Република България, постави акцент върху основната цел на правителството - да осигури провеждането на избори без нарушения и изкривявания в изборния процес. Той направи това изявление в началото на редовното правителствено заседание, проведено днес.

МВР с активни действия срещу изборни нарушения

Главчев представи конкретни данни за дейността на Министерството на вътрешните работи (МВР) във връзка с предстоящите избори:

  • 168 постъпили сигнала
  • 60 досъдебни производства
  • 587 съставени протокола
  • 30 задържани лица
  • 160 проведени специализирани полицейски операции

"Работата и в момента продължава. Ще продължи дотогава, докато имаме такова задължение", подчерта служебният премиер.

Фокус върху честността и прозрачността на изборите

Димитър Главчев напомни, че основното задължение на служебния кабинет е да осигури провеждането на честни и прозрачни избори. "Работим в рамките на нашите задължения и точно в това сме се концентрирали", заяви той.

Премиерът поясни, че при установени нарушения, свързани със сигнали за купуване и продаване на гласове, МВР действа съвместно с прокуратурата.

Осигуряване на честно машинно гласуване

Главчев обърна внимание и на въпроса за машинното гласуване: "От друга страна законодателят е решил, че българските граждани имат две възможности, за да упражнят вота си. Движим се по действащото законодателство и за това стремим да осигурим и честността при гласуването с машини".

Той припомни, че миналия петък е било извършено публично удостоверяване на машините за гласуване, като е осигурена възможност за присъствие на всички заинтересовани страни.

"Беше осъществено довереното изграждане на кода. Централната избирателна комисия го извърши в контролирана и защитена среда", добави Главчев.

В заключение, служебният премиер подчерта: "Работим в посока на абсолютно стриктно спазване на това, което ни е вменено като изпълнителна власт за провеждане на изборите".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    НОВОТО СТЪРЧАЛО
    Демек Пеевски да може спокойно да си купува гласове...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари